Антисептика рук

Здоров’я кожної людини в її руках. Особливо в умовах сучасних реалій. Тепер люди, які обробляють руки  після кожного контакту з флешкою, смартфоном, дверною ручкою кабінету і т. д., не здаються параноїками. А потужний  антисептик у сумці та на робочому столі, скоріше говорить про свідомість людини, її готовність виживати в умовах, що змінилися з появою у нашому житті коронавірусної інфекції COVID-19.

Лікарі рекомендують всім нам якомога частіше мити руки. Звичайне миття призначене виключно для механічної очистки рук, при цьому з рук усувається забруднення, піт, жировий шар, частково змиваються  транзиторні бактерії.  Для миття використовують звичайне мило, бажано рідке. Брускове мило у прцесі застосування контамінується (забруднюється) мікроорганізмами.

Але, що робити, якщо можливості вимити руки немає? Тут на допомогу приходять антисептики. Антисептики – це антимікробні речовини, які інактивують мікроорганізми або запобігають їх подальшому росту на шкірі людини. Активними інгредієнтами є спирти (вміст спирту не менше 60%), хлорпохідні (хлоргексинол, хлоргексидин, гексахлорофен), йодоформ, триклозан, четвертичні сполуки амонію. Допоміжні речовини в препаратах, як правило, включають загусник,  зволожувачі,  ефірні олії рослин, тощо.

Стандартна   методика   втирання  антисептика  включає 6 стадій.  Кожну стадію повторюють не менше 5 разів. Перед обробкою рук знімають браслети, часи, обручки. Антисептик в кількості 3 мл вливають  в заглиблення  сухої  долоні  і  енергійно  втирають  в шкіру рук та зап ‘ястя протягом 30 секунд. Шкіру підтримують вологою, тому кількість  порцій  засобу,  який втирається,  суворо не регламентується. Останню порцію антисептика втирають до його повного висихання. Витирання рук не допускається.

При  виконанні  обробки  рук  враховують наявність так званих  “критичних”  ділянок  рук,  які   недостатньо   змочуються антисептиком:    кінчики пальців,  міжпальцеві зони, нігті, нігтьові валики та піднігтьові зони. Найбільш ретельно обробляють  поверхні великого пальця та кінчики пальців,  оскільки на них зосереджена найбільша кількість бактерій.

Окрім медичної галузі, антисептики активно використовують у громадських закладах, місцях скупчення людей: школах, дитячих дошкільних закладах, супермаркетах, готелях, офісах, кафе, ресторанах, салонах краси, перукарнях та ін. Тепер миття рук не просто рекомендація, а обов’язкова умова. Звичайно, в ідеалі краще використовувати туалетне мило. Воно розщеплює оболонки вірусів, а потім змиває їх разом з іншими мікроорганізмами. Але, якщо мила під рукою немає, то його замінюють антисептиком. В першу чергу антисептик рекомендують застосовувати в тих приміщеннях, де відсутні умови для миття рук.

Сучасна промисловість пропонує широкий асортимент різноманітних антисептиків  в різних формах: крем, рідкий розчин, гель, піна, спрей, тощо.     Гель – антисептик має звичну консистенцію і їм зручно користуватися. Але, у такого варіанту є і свої мінуси: швидко витрачається, треба довго втирати в руки, руки часто стають липкими на дотик.

Спрей – антисептик має наступні плюси: легке нанесення, швидке всмоктування, відсутність липкості. Все це забезпечується за рахунок того, що він поставляється у флаконі з розпилювачем. Їм дуже легко і просто користуватися, у тому числі в громадських місцях.

Крем – антисептик має м’яку і ніжну структуру. За складом крем-антисептик, гель чи піна нічим не відрізняються від інших аналогів, але додатково містять зволожуючі компоненти, які позитивно впливають на шкіру рук.

Антисептичні серветки – це універсальний антисептичний засіб. Ними можна обробляти  руки  і поверхні. Вони прості і безпечні в застосуванні, але їх ефективність значно гірша, ніж у інших аналогів (серветки швидко підсихають).

Вибір засобу для використання повинен ґрунтуватися на таких критеріях як: відсутність протипоказів у використанні, гіпоалергенність,   швидка дія (до 30 секунд), зручність диспенсера (пристрою для контрольованої видачі речовини), гарне співвідношення «ціна/якість».

Пам’ятайте, що кишеньковий флакон з будь-яким антисептичним засобом краще, ніж нічого. Бережіть своє здоров’я та здоров’я нації.