Про результати лабораторних досліджень води з джерел нецентралізованого водопостачання на території Харківської області за 2022 рік

Протягом 2022 року в м. Харкові та Харківській області за санітарно-хімічними показниками досліджена 1 451 проба води з джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі та каптажі джерел), з яких 60,1 % не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативних показників по загальній жорсткості, каламутності, кольоровості, вмісту нітратів, сульфатів, сухого залишку, аміаку, заліза.

За мікробіологічними показниками досліджено 914 проб води з колодязів та каптажів джерел, з них 54,3% проб не відповідають нормативам.

У місті Харкові досліджено 46 проб води з 12-ти каптажів природних джерел (Саржин яр, Манжосів яр, селище Олешки, парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 2», «Петренки – 3», вул. Мінераловодська, 1, вул. В. Зубенка, 25, вул. Бучми (2 каптажі), «Олексіївська балка»). Протягом 2022 року у воді 9-ти джерел (парк «Юність», селище Олешки, Саржин яр, Манжосів яр, «Петренки – 1», «Петренки – 2», «Петренки – 3»,
вул. Бучми, «Олексіївська балка») реєструвались відхилення від гігієнічних нормативів за мікробіологічними показниками. За санітарно-хімічними показниками не відповідала нормативним вимогам вода з 3-х каптажів джерел: у парку «Юність» (за показником жорсткості та вмістом нітратів), «Олексіївська балка» (за вмістом нітратів), «Петренки – 3» (за показниками кольоровості, каламутності та перманганатної окиснюваності).

Результати досліджень свідчать, що колодязі та природні джерела не можуть розглядатись як джерела більш якісної та безпечної води, ніж водопровідна. Підземні водоносні горизонти, які живлять джерела нецентралізованого водопостачання, не захищені від поверхневих забруднень біологічного та хімічного походження. Тому необхідно завжди кип’ятити воду з будь-яких колодязів та джерел.

Однією з основних проблем питного водопостачання Харківського регіону залишається високий вміст нітратів у воді шахтних та трубчастих колодязів. В 43,3% досліджених проб колодязної води вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію (ГДК) у 1,1 – 6,7 раза. Найвищі концентрації нітратів виявлені у колодязях на територіях Богодухівського, Красноградського та Харківського районів.

Важливо знати, що нітрати не впливають на смак, колір та інші якості води, які можливо визначити за допомогою органів чуття людини. Від них неможливо позбавитись за допомогою кип’ятіння або очищення за допомогою побутових фільтрів.

У зв’язку з цим нагадуємо, що воду з колодязів та природних джерел ні в якому разі не можна використовувати для вигодовування немовлят, приготування їжі та задоволення питних потреб дітей до 3-х років. Нітрати, які містяться у воді навіть в межах допустимих норм, небезпечні для малолітніх дітей через особливості функціонування їх організму, який буде страждати від нестачі кисню навіть за відсутності видимих клінічних симптомів. Пам’ятайте: вода для немовлят та малолітніх дітей є такою ж важливою, як харчування. Тому батькам необхідно з великою відповідальністю ставитись до вибору питної води для малечі. Найкращий  вибір – спеціальна фасована вода.