Які можливості в електронній системі охорони здоровʼя створені для медичних сестер та братів

З червня минулого року в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) для медичних сестер і братів стала доступною функція внесення даних про вакцинацію.

Так, функціональний модуль для медичних братів та сестер в ЕСОЗ дозволяє користувачам:

  • реєструватися та отримувати відповідні права доступу;
  • здійснювати пошук електронних медичних записів;
  • формувати пакети діагностичних звітів;
  • фіксувати лікувальні процедури;
  • перевіряти, обробляти та погашати е-направлення тощо.

Окрім іншого, медичні брати та сестри первинної ланки можуть вносити дані про вакцинацію пацієнтів в ЕСОЗ, переглядати деталі проведеної маніпуляції тощо. Це дозволяє не лише перерозподілити цифрове навантаження лікарів, але й забезпечити необхідний постійний доступ медбратів та медсестер до медичної інформації пацієнта, історії його лікування, проведених маніпуляцій тощо, а отже, бути більш ефективно залученими до лікувального процесу.

На сьогодні спостерігається тенденція до стійкого зростання записів, внесених ними: від 0,1 % з початку літа 2022 р. до 1,8 % в лютому 2023 р. І ці показники щомісяця зростають. У розрізі регіонів це виглядає так: лідери – Львівська та Франківська області (3, 9 % і 2,1 %), замикає трійку місто Київ із 2,0 %.

Загалом до електронної системи охорони здоровʼя внесено вже понад 1,5 млрд медичних записів. Вона є однією з наймасштабніших ІТ-систем в Україні, в якій зареєстровано близько 35 мільйонів українців, працюють близько 400 тисяч медичних та аптечних працівників.

«ЕСОЗ постійно оновлюється і вдосконалюється, з’являються нові функції для користувачів. Команда впровадження продовжує працювати над розширенням функціональних можливостей для того, аби медичні сестри і брати стали повноцінними учасниками ведення лікувального процесу в ЕСОЗ. Ми прагнемо підвищення якості надання медичної допомоги населенню та доступності послуг й автоматизації процесів», – говорить заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Джерело – сайт МОЗ України