Всесвітній тиждень обізнаності про солі

Щорічно протягом другого тижня березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про солі (у цьому році він триватиме з 13 по 19 березня).

Метою Всесвітнього тижня обізнаності про солі є залучення суспільства до зменшення вживання солі у раціоні задля покращення здоров’я та є зверненням до виробників харчових продуктів, державної влади заради надання споживачам права вибору продукції зі зменшеним відсотком солі.

За даними національного дослідження STEPS, що проводилося у 2019 році за методологією Всесвітньої організація охорони здоров’я (ВООЗ), встановлено, що лише 13 % населення України мали споживання солі менше рекомендованого ВООЗ рівня . Кожен українець в середньому щодоби вживає приблизно 12,6 грамів солі. Це більш ніж удвічі перевищує рекомендовану норму – 5 грамів (близько однієї чайної ложки). В цю норму входить й так звана «прихована сіль», що міститься в готових до споживання технологічно оброблених харчових продуктах (хліб, м’ясні та рибні продукти, солоний сир, готові соуси, консервовані овочі тощо). Щодня з такою їжею ми споживаємо понад 70% солі, не помічаючи цього. А дарма, оскільки, наприклад, білий хліб містить близько 1,4 г солі на 100 г, ковбасні вироби – до 5 г солі на 100 г, піца, чіпси, солоні сухарики – до 4,5 г солі на 100 г.

Зловживання сіллю – провідна причина гіпертонії, яка є передумовою інсультів та інфарктів. За даними ВООЗ внаслідок надлишкового споживання харчової солі у світі щороку помирає 4,1 млн осіб – майже 10 % усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання.

Тож аби зберегти своє здоров’я необхідно зменшити споживання солі до 5 грамів на добу.

Як це зробити? Насправді, їсти солону чи несолону їжу – це справа звички. І тут головне правило – поступовість.

Обмежте споживання технологічно оброблених м’ясних та рибних продуктів, маринованих та квашених овочів, солоного сиру, готових соусів, чіпсів, солоних сухариків тощо.

Купуючи готові до вживання продукти, читайте етикетки та вибирайте ті, які містять меншу кількість солі.

Приберіть сільничку зі столу, за яким приймаєте їжу. Це дозволить не досолювати готові страви.

Під час звикання до менш солоної їжі покращити її смак допоможуть спеції, суміші пряних трав, часник та цибуля, а також оливкова олія, лимонний сік.

Якщо ви поступово будете зменшувати кількість солі у своєму меню, через деякий час навіть не відчуєте потреби у солоній їжі.

Стежте за своїм здоров’ям, і воно зробить Ваше життя щасливим! Будьте здорові!