З днем українського добровольця

14 березня в Україні відзначається День українського добровольця. Пам’ятна дата встановлена Верховною Радою України у 2017 році, щоб вшанувати мужність та героїзм захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності нашої держави.

Нині добровольцем став увесь український народ: ті, хто прийшов до центрів комплектування та поповнив ряди Збройних Сил України; ті, хто став до лав територіальної оборони; ті, хто всіляко допомагає захисникам і готовий стати до їхніх лав завтра. Не виключенням стали і медичні працівники.

До 2014 року поняття «бойовий медик» в українській армії не було. Медпрацівників, які ставали до лав ЗСУ, найчастіше називали «санітарними інструкторами» або «санітарами». Військово-облікові спеціальності, що стосуються тактичної медицини, офіційно з’явилися вже у 2017 році, спеціальність «бойовий медик» офіційно визнана наказом Міністерства оборони України. Бойовими медиками можуть бути як жінки, так і чоловіки, з медичною освітою та без неї, що пройшли відповідну фахову підготовку. Бойовий медик працює безпосередньо на передовій: надає домедичну допомогу пораненим, здійснює їхнє сортування і організовує евакуацію.

Велика шана та вдячність бойовим медикам за роботу в екстремальних умовах, за збереження життя і здоров’я українських військових!

Наша готовність добровільно стати на захист України є вирішальною запорукою нашої перемоги!