МОЗ підтвердило два випадки кору в країні. Яка ситуація в Харківській області?

МОЗ України підтвердило реєстрацію 2-х випадків кору в країні. Обидві дитини – з однієї родини, одна з них не була вакцинована, друга — мала неповний курс щеплень.

Яка ситуація із захворюваністю та вакцинацією проти кору в Харківській області розповіла керівниця Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Любов Махота.

За даними ретроспективного аналізу останній спалах кору в області відбувся у 2019 році (розпочався у 2018 році), під час якого зареєстровано 4522 випадки захворювання. Питома вага захворілих дітей склала майже 31%. Загальна кількість захворілих не щеплених складала 70,6%. Було зареєстровано 126 спалахів, з кількістю уражених 764 особи.

У 2020 та 2021 роках захворюваність мала спорадичний характер, зареєстровано 3 хворих серед дітей. У 2022 році випадки кору не реєструвались.

Слід зазначити, що за підсумками 2022 року показники виконання плану профілактичних щеплень проти кору та краснухи наступні: діти у віці 1 рік – 43,8%, діти у віці 6 років – 43,4%.

Враховуючи епідеміологічну особливість кору – циклічність перебігу (кожні 4-5 років реєструються підйоми захворюваності та спалахи) та вкрай низькі показники охоплення щепленнями, підстави прогнозувати епідемічне благополуччя в області відсутні.

«Кір — небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків проти якого не існує. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення перебувають у зоні ризику. Сприйнятливість до кору тих, хто не перехворів і не щеплений, майже тотальна. Єдиний спосіб запобігти хворобі — вакцинація», – наголосила Любов Махота.

Чому кір – це серйозно?

Кір передається від хворої людини через повітря, під час чхання, кашлю або розмови. Цей вірус може жити в повітрі та на різних поверхнях ще дві години після того, як хворий вийшов з приміщення. Хвороба може проходити дуже тяжко з ускладненнями (пневмонія, енцефаліт), які можуть призвести до інвалідності та смерті.

Кір характеризується вираженою аутоінтоксикацією, гарячкою, запальними явищами з боку дихальних шляхів, кон’юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини (плями Філатова-Копліка) і папульозно-плямистим висипом на шкірі.

Коли робити щеплення?

Зазвичай щеплення від кору, а отже й імунітет від цієї хвороби, отримують у дитячому віці. Від кору захищають дві дози вакцини КПК (вакцина проти кору, паротиту, краснухи). Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей в Україні вакцинують від кору в 12 місяців і у 6 років. Щеплення є обов’язковими.

Дітям, що не були вакциновані проти кору, паротиту чи краснухи за віком, щеплення починають робити у будь-якому віці до 17 років 11 місяців 29 днів. Щепитися від кору можна в закладі охорони здоров’я де було підписано декларацію з сімейним лікарем безкоштовно.

Перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказанням до щеплення.