Міжнародний день сну

Міжнародний день сну відзначається щорічно у третю п’ятницю березня перед днем весняного рівнодення в рамках проєкту Всесвітньої організації з проблем сну і здоров’я. Цьогоріч цей день припадає на 17 березня й проходитиме під гаслом «Сон необхідний для здоров’я».

Сон нам життєво необхідний, це основна складова здорового життя. Під час нормального і здорового сну в нашому організмі відбуваються відновні процеси, без яких нам ніяк не можна відчути бадьорість і компенсувати повноту наших сил.

На думку експертів, проблеми зі сном є глобальною епідемією, яка загрожує здоров’ю та якості життя до 45% населення світу.

Окрім погіршення зовнішнього вигляду, недосипання спричиняє загальну млявість, уповільнення реакції, дратівливість, погіршує здатність приймати рішення — а це може призвести до аварії на дорозі, критичних помилок у роботі тощо.

Якщо регулярно недосипати, збільшується ризик появи таких хронічних захворювань, як діабет, серцево-судинні недуги, гіпертонія, збільшується маса тіла й розвивається ожиріння, порушується робота імунної системи, погіршується психічне здоров’я. Нові дослідження свідчать про зв’язок між поганим сном та передчасним старінням клітин організму.

Три складові якісного сну:

  • тривалість — має бути достатньою, щоб організм встиг відпочити й підготуватися до наступного дня; дорослі мають спати 7 – 9 годин щоночі в залежності від індивідуальних генетичних особливостей організму;
  • безперервність — періоди сну (поверхневий сон, глибокий сон, фаза сновидінь) мають безупинно переходити один в один;
  • глибина — сон має бути достатньо глибоким, щоб відновлювати життєві сили.

                                     Декілька рекомендацій для якісного сну:

■  Сформуйте звичку лягати спати й прокидатися в один і той же час, навіть у вихідні.

■  Нічний недосип можна компенсувати денним сном. Якщо дрімаєте вдень, то робіть це

не довше 45 хвилин.

■  Не зловживайте алкоголем та відмовтеся від куріння, особливо перед сном.

■  Уникайте кофеїну за 6 годин до сну. Кофеїн міститься у каві, чаї, більшості газованих напоїв, шоколаді.

■  Не їжте за 3-4 години перед сном. Не вживайте на вечерю важку, гостру, солодку їжу.

■  Будьте фізично активними протягом дня. Водночас не варто робити навіть помірні фізичні навантаження за годину перед сном.

■  Регулярно провітрюйте кімнату, у якій спите. Температура має бути комфортна для вас.

■  Забезпечте тишу і темряву у спальні під час сну. За потреби використовуйте маску для сну.

■  Виробіть стійку асоціацію: «Я в ліжку, отже, час спати». В ліжку не працюйте за ноутбуком, не дивіться телевізор, не користуйтеся гаджетами. А от цікаву книжку почитати можна.

Стара істина говорить: «Сон – найкращі ліки». Тож спимо на здоров’я!