МОЗ підтвердило два випадки кору в країні. Як захиститися від хвороби? 

“Маємо два випадки кору в країні. Обидві дитини – з однієї родини, одна з них не була вакцинована, друга — мала не повний курс щеплення. Дітям надають усю необхідну меддопомогу, а тим, хто з ними контактував (всі контактні особи раніше щеплені), провели ПЛР-дослідження для виявлення кору (результати – негативні). За всіма ведеться медичне спостереження” – повідомляє Міністерство охорони здоров’я України. 

Що таке кір та як проявляється ця хвороба?

Кір — це заразне вірусне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період становить 6-21 день, після чого починають проявлятися симптоми, такі як висока температура, головний біль, кашель, запалення очей, пронос та блювота. На 4-5 день з’являється червоний висип на шкірі, який поширюється на все тіло. Кір може призвести до серйозних ускладнень, таких як пневмонія, отит, енцефаліт, інвалідності та смерті.

Кір — одна з головних причин дитячої смертності у світі

Щороку понад 30-40 мільйонів дітей хворіють на кір, а понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень

Ліків проти кору не існує. Єдиний захист — щеплення. 

Вакцинація допомогла знизити захворюваність на кір у десятки разів, а за даними ЮНІСЕФ, від кору смертність знизилася на 79% з 2000 по 2016 роки, що зберегло 20,3 мільйона дитячих життів у всьому світі. Однак, країни з недостатнім рівнем охоплення щепленнями, включаючи Україну, залишаються проблемними.

Як вакцинуватися від кору?

Від кору захищають дві дози вакцини КПК. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей в Україні вакцинують від кору в рік, а в 6 років здійснюють планову ревакцинацію. Крім того, якщо вашій дитині від 6 місяців, то за наявності епідемічних показань, можна ввести нульову дозу вакцини, яка не зараховується як перша доза вакцинації. 

Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). 

Високий рівень охоплення населення вакцинацією формує так званий колективний імунітет. Кір не поширюється там, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 98 %.

МОЗ закликає батьків подбати про захист своїх дітей. Вакцина в Україні є, її можна отримати у педіатра чи сімейного лікаря безоплатно. 

Джерело – МОЗ України