161 моноблок, 624 ноутбуки, 346 багатофункціональних пристроїв — для центрів контролю та профілактики хвороб

Обласні центри контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) країни отримали 161 моноблок (сучасний стаціонарний комп’ютер), 624 ноутбуки, 346 багатофункціональних пристроїв. Техніка закуплена в межах додаткового фінансування проєкту «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні», що реалізується спільно із Міжнародним банком реконструкції та розвитку, одного з п’яти інституцій Групи Світового банку. Міжнародний банк реконструкції та розвитку — особливий партнер Міністерства охорони здоров’я, надто — з початку війни.

На тимчасово окупованих територіях — антисанітарія, порушення всіх можливих протиепідемічних норм, обмежений доступ до питної води, медичної допомоги. Саме тому одразу після деокупації починають працювати співробітники ЦКПХ. Навіть створено мобільні бригади хімічного, радіаційного та біологічного моніторингу на базі цих центрів у кожній області.

«Ефективна робота центрів контролю та профілактики хвороб є вкрай важлива під час війни, адже наша країна постійно стикається із загрозами спалаху епідемій інфекційних захворювань. Тривале перебування людей у бомбосховищах, відсутність питної води або доступу до неї через пошкодження водопроводу, тимчасової окупації наших міст, селищ та сіл — фактори, які можуть спровокувати епідемії. Тож важливо надати доступ фахівцям центрів до усіх новітніх технологій та можливості впевнено користуватися ними», — зазначає заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Нагадаємо, 10 000 ноутбуків отримали українські медики за сприяння МОЗ та Мінцифри