Пролонгована профілактика та розширений пакет послуг щодо ВІЛ – на засіданні з планування COP23 PEPFAR розказали про план протидії ВІЛ в Україні на 2024-2026 роки

У Польщі відбувається  спільне засідання з планування PEPFAR для України та Національний діалог Глобального фонду. Мета цієї зустрічі – представити спільний план протидії ВІЛ-інфекції та туберкульозу в Україні 2024-2026 роки та сформувати заявку на фінансування.

Експерти Центру громадського здоров’я представили план інтервенцій для реалізації послуг з діагностики та профілактики ВІЛ-інфекції для ключових груп щодо інфікування на ВІЛ, а також послуг з лікування, догляду та підтримки для людей, які живуть з ВІЛ. У сформованій заявці було запропоновано розширити пакети послуг для ключових груп населення щодо інфікування ВІЛ. Планується що клієнт, який отримав послуги з тестування зможе продовжити перебувати під наглядом. В залежності від отриманих результатів, медичний, або соціальний працівник, за потреби, ініціюватиме отримання доконтактної профілактики, або початок лікування АРТ.

Під час зустрічі обговорили можливість забезпечення України інноваційними препаратами для профілактики ВІЛ з тривалою дією. Впровадження каботегравіру (CAB-LA) для ключових груп населення в Україні рекомендована ВООЗ та може бути надійним способом профілактики ВІЛ для людей із високим ризиком інфікування.

“Експерти ЦГЗ у співпраці з партнерами, зокрема Альянс громадського здоровʼя, ВООЗ, СДС вже декілька років адвокатували донацію пролонгованого PrEP – каботегравіру. Ми неодноразово говорили про важливість впровадження цього препарату у практику профілактики і вже на цьому тижні маємо чудову новину з цього приводу –  Україна увійшла до списку країн, які обрані PEPFAR для отримання CAB-LA як PrEP для представників ключових груп. Це важливе досягнення для нашої держави, адже розширення можливостей доконтактної профілактики допоможе ефективніше досягати цілей Державної стратегії протидії ВІЛ-інфекції”, – зазначає Лариса Гетьман, завідувачка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ.

Ін’єкційний каботегравір тривалої дії – це інгібітор перенесення ланцюга інтегрази. Його призначають людям, які мають підвищений ризик інфікування ВІЛ. Каботегравір вводиться внутрішньом’язово з інтервалом у чотири тижні для перших двох ін’єкцій та в подальшому кожні вісім тижнів.

Переваги ін’єкційної ДКП у тому, що вона дає можливість спростити схему прийому препарату, адже схема пероральної ДКП вимагає щоденного прийому або прийому за потребою. Ін’єкційна ДКП може бути комфортнішою для людей, які прагнуть більшої свободи дій та нечастого прийому препаратів.