На Харківщині запрацювала регіональна психологічна служба

На початку весни 2023 року розпочала роботу Харківська регіональна психологічна служба, організована у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої першою леді України. За словами Олени Зеленської, обрали саме Харківську область, бо на її територіях, що перебували під окупацією, є колосальний запит на психосоціальну підтримку.

«Люди жили в жахливих умовах інформаційної ізоляції, часто без їжі і води. Люди не жили — виживали, втрачаючи близьких, ховаючи їх у дворах власних домівок. Можна лише уявити, що коїться з психікою, якщо ворог контролює не лише твою територію, а й тебе безпосередньо, з родиною та дітьми. А якщо при цьому знущається, катує, гвалтує?», — зазначає вона.

Місія новоствореної Харківської регіональної психологічної служби — допомогти людям впоратися з психологічними проблемами, подолати психологічні розлади, відновити психічне здоровʼя.

Харківська психологічна служба працює як регіональний хаб, фахівці якого надають допомогу у Харкові та громадах області, куди виїжджають мобільні групи психологів та спеціалістів психосоціального супроводу. Працівники служби зізнаються, що звернень безпрецедентно багато. Тож вдалий пілотний проєкт матиме перспективу розвитку й у інших регіонах.

Телефони «гарячої лінії» Харківської регіональної психологічної служби: (068) 071-99-29, (050) 071-99-29, (063) 071-99-29.

 Джерело – сайт МОЗ України