Міжнародний день щастя

Міжнародний день щастя відзначається щороку 20 березня у багатьох країнах світу, зокрема й в Україні. Цей день був започаткований Організацією Об’єднаних Націй (ООН) 28 червня 2012 року. Своєю резолюцією ООН визнала, що досягнення щастя – одна з найголовніших цілей людства, й закликала країни зробити все для підвищення цього показника у своїх громадян.

До конференції ООН про щастя у 2012 році був вперше підготовлений та опублікований Міжнародний рейтинг щастя. Цей рейтинг враховує такі показники, як валовий внутрішній продукт, очікувана тривалість здорового життя, соціальна підтримка, сприйняття корупції, свобода вибору, щедрість, а також результати опитувань жителів різних країн про те, наскільки щасливими вони себе почувають.

Україна в Міжнародному рейтингу щастя за 2021 рік посіла 110-сходинку з-поміж 149 країн.

Водночас у світі є спеціальні дослідження, які вивчають саме відчуття щастя, як емоцію. Як не дивно, найщасливішими є люди, які живуть у невеличких латино-американських та африканських країнах.

Автори міжнародного опитування Gallup International, яке проводилось у 2020 році, заявляють, що ні ступінь економічного розвитку конкретного регіону, ні сам регіон не впливають на рівень відчуття щастя. Не формують його також матеріальне становище або наявність соціальних потрясінь. У ТОПі рейтингу з 41 країни найщасливішими виявилися жителі Киргизстану, Казахстану, Еквадору, Колумбії, Азербайджану і Нігерії. Україна в цьому рейтингу ввійшла до п’ятірки найнещасливіших країн разом з Північною Македонією, Ганою, Гонконгом і Вірменією.

Як щастя впливає на людину

Зазвичай, коли людина щаслива, вона відчуває позитивні емоції, такі як радість, задоволення, спокій та вдячність. Ці емоції допомагають знизити рівень стресу та тривоги, підвищують самооцінку та збільшують енергію і мотивацію для досягнення мети.

Щасливі люди мають менше проблем зі здоров’ям, як фізичним, так і психічним, а в підсумку – більш тривалий та здоровий життєвий шлях. Дослідники старіння з Інституту Альберта Ейнштейна виявили, що 243 учасника – довгожителя мали позитивне ставлення до життя.

Щастя позитивно впливає на відносини між людьми. Люди, які відчувають себе щасливими, зазвичай мають позитивне ставлення до інших, більш відкриті для спілкування та схильні до взаємодії з іншими.

Як підвищити рівень щастя

Щастя – річ суб’єктивна. Те, що одного радує, в іншого може викликати зовсім іншу реакцію.

Але ж додати радості і щастя у буденність не так і важко. Це відчуття в організмі людини керується «гормонами щастя» – серотоніном, ендорфінами, окситоцином, дофаміном. Крім гарного настрою, вони дають нам оптимізм, енергію, спонукають до спілкування з людьми. Тому будь-які чинники, що сприяють активації синтезу цих гормонів, роблять нас більш щасливими.

Внесіть у повсякденне життя:

–  регулярну фізичну активність;

–  здоровий сон;

–  правильне харчування;

–  посмішку (навіть якщо для неї відсутні причини);

–  перебування на відкритому повітрі, особливо у сонячний день;

–  більше подорожей, коротких та довготривалих;

–  заняття улюбленою справою;

–  більше обіймів та поцілунків з коханими та рідними людьми;

–  секс, що приносить задоволення;

–  суспільну активність та соціальну взаємодію;

–  доброзичливість та щиру допомогу іншим людям;

–  будь-які досягнення (маленькі та великі), які підвищують впевненість та самооцінку;

–  постійне навчання для розвитку особистості.

Навчиться стримувати негативні емоції, уникайте конфліктів й намагайтесь вирішувати їх конструктивно.

Ми самі будуємо своє життя. Тож радійте кожній гарній дрібничці, кожному прекрасному моменту життя, кожному чудовому дню, смійтеся на здоров’я й будьте щасливими!