Міжнародний тиждень здоров’я підлітків

В третій тиждень березня 2023 року  відзначається Міжнародний тиждень здоров’я підлітків, який став щорічною подією. Засновником є доктор медицини, FACP Лаура Оффутт. Розпочавшись як Тиждень здоров’я підлітків у США в  2016 роцу International Adolescent Health Week, виріс завдяки зусиллям багатьох підлітків і дорослих, шкіл і організацій, що працюють разом у своїх спільнотах по всьому світу, він стрімко переріс в глобальну подію і став міжнародним святом.

Наразі Міжнародний тиждень здоров’я підлітків є офіційним заходом, який проводить Міжнародна асоціація здоров’я підлітків, у співпраці з Товариством здоров’я та медицини підлітків.

Головна мета проведення Глобального тижня здоров’я підлітків – підвищити значущість здоров’я молодого покоління. Організатори прагнуть зробити цей тиждень міжнародним та залучити якомога більше небайдужих людей для обговорення проблем здоров’я юнаків та дівчат у країнах світу. Тому підвищення рівня обізнаності громадськості в сфері охорони здоров’я підлітків і формування у них навичок здорового способу життя стане пріоритетним завданням тематичних заходів, проведених протягом усього тижня. Україна стала однією з багатьох країн світу, які приєднались до акції збереження здоров’я підростаючого покоління. Молодь – це свого роду «золотий запас» держави, це найбільш дорогоцінний ресурс країни. Адже від них залежить наше майбутнє.

Сьогодні у всьому світі живе найбільше покоління підлітків за всю історію – понад 1 мільярд! Наше майбутнє,  успіх та процвітання залежать від їх стабільного здоров’я та добробуту сьогодні.

Підлітковий вік – це час змін в духовному та  фізичному стані. З роками з’являються інші інтереси,  нові друзі, приходить кохання, змінюється світ. Підліток – хоч і не маленький, але ще не доросла людина, не сформована особистість.

У такий період йому необхідна моральна підтримка та розуміння з боку батьків, родичів, вчителів тощо.

Підлітки стикаються з унікальними труднощами, які можуть суттєво вплинути на їхній психічний стан, включаючи використання соціальних мереж, знущання та сімейні проблеми. Вчені довели, що сучасне покоління підлітків має найгірше психічне здоров’я, проте більша частина підлітків намагається вести здоровий спосіб життя.

Всесвітній тиждень здоров’я підлітків спрямований на сприяння здоров’ю як важливому компоненту загального благополуччя та заохочення молодих людей звертатися за допомогою, коли вони її потребують. Ця подія також надає можливість школам, молодіжним організаціям і громадам об’єднатися, щоб просувати освіту в галузі соматичного, психічного здоров’я та послуги підтримки для молодих людей.

Для сучасних українських підлітків тема  здоров’я найбільше обтяжена травмами, що спричинила війна. Це треба враховувати тим, хто поруч з підлітком, а саме – системі охорони здоров’я та  системі освіти. Побудова системи реабілітації та підтримки дітей у цей складний час та у майбутньому має бути пріоритетом на державному рівні в усіх сферах життєдіяльності.

Підліток має відчувати прихильність та повагу  оточуючих, тільки тоді у нього буде достатньо висока самооцінка, за допомогою якої він зможе досягати поставлених перед собою цілей. Крім того, сучасні підлітки хочуть змінювати наш світ на краще, тому ми повинні їм допомогти.