Штам Оmicron лінії XBB.1.5. виявлено на Харківщині

В Харківській області протягом двох тижнів відмічається зростання захворюваності на  COVID-19. За останні 3 дні (20-22.03.2023) зареєстровано 285  випадків проти 262 випадків за весь попередній тиждень (13-19.03.2023).

На зростання інтенсивності епідпроцесу вплинув початок циркуляції на території області нової лінії  штаму Оmicron – XBB.1.5, який викликав значні підйоми захворюваності у світі.

За результатами секвенувань, проведених референс-лабораторією з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», 22.03.2023 у мешканця м. Харків підтверджено захворювання на COVID-19, яке викликано штамом Оmicron коронавірусу SARS-CoV-2, лінія XBB.1.5 (Кракен).

До цього штаму у населення відсутній колективний імунітет, тому очікується швидке поширення вірусу серед мешканців області та значне зростання захворюваності на COVID-19.

Зростання питомої ваги позитивних результатів при дослідженнях на SARS-CoV-2 методом ПЛР також свідчить про початок нової «хвилі» підйому захворюваності.

Бережіть себе! Дотримуйтеся маскового режиму та соціального дистанціювання в громадських місцях. Своєчасно звертайтеся за медичною допомогою з початком хвороби. Підтвердження діагнозу дозволяє своєчасно розпочати необхідне лікування, уникнути важкого перебігу хвороби, зменшити  ризик інфікування оточуючих.

Турбота про своє здоров’я  та оточуючих це наш вклад у перемогу!