До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

Змагання людства з туберкульозом триває з перемінним успіхом багато століть. На наступне десятиліття Всесвітньою організацією охорони здоров’я визначено досить амбітні цілі (зменшити смертність від туберкульозу на 95%, захворюваності на 90%), що відповідає третій меті сталого розвитку – «Забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю у будь якому віці», визначених ООН в цілях розвитку тисячоліття.

Гасло Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульозом  у 2023 році – «Так! Ми можемо зупинити туберкульоз!»

В Україні у 2022 році незважаючи на війну вдалося досягти зменшення захворюваності на туберкульоз на 2,1%, поступове зниження показників триває вже друге десятиліття. Було забезпечено безперервне лікування в умовах бойових дій та серед вимушених мігрантів, організація виявлення захворювання серед внутрішньо переміщених осіб та інших груп ризику. Проте рівень захворюваності  ще перевищує показники в сусідніх країнах Європи. Наша країна входить у десятку країн світу, на які припадає найбільший тягар лікарсько стійкого туберкульозу.

У Харківській області у минулому році зареєстровано 416 нових випадків, близько 70%  захворілих виділяли збудника у навколишнє середовище, майже у третини з них збудник мав резистентність до протитуберкульозних препаратів. У поточному році вже виявлено 119 хворих, з них 90  (76%) страждали на бацилярні, небезпечні для оточуючих форми туберкульозу. Очікується подальше зростання захворюваності, обумовлено негативними наслідками російської агресії: відсутністю доступу до медичної допомоги на окупованих територіях, руйнуванням медичних закладів, погіршенням матеріального становища людей, тривалим перебуванням в підвалах та бомбосховищах, постійними емоційними стресами. Медичні працівники разом громадськими організаціями, посадовцями вживають всі доступні заходи щоб зменшити тягар туберкульозу в суспільстві. В умовах війни в Україні за узгодженням з ВООЗ розпочато лікування по скороченій схемі новими препаратами.

Всі заходи щодо виявлення та лікування туберкульозу в Україні безкоштовні. Туберкульоз виліковний !!!

Треба пам’ятати, що спочатку кожна людина відповідає за своє здоров’я. Не треба ігнорувати  симптоми туберкульозу (кашель понад 3 тижня, постійну слабкість, пітливість), необхідно негайно звернутися до лікаря та пройти обстеження. Якщо ви мали хоча б і нетривалий контакт з хворим на туберкульоз, щоб виявити захворювання у латентній формі необхідно кожні півроку проходити скринінгове анкетування та за необхідністю –  обстеження у лікаря.