Неврит лицевого нерва – прихована небезпека поліомієліту

Одним із проявів захворювання на поліомієліт або синдрому гострого в’ялого паралічу, окрім парезів кінцівок, є виникнення гострого невриту лицевого нерва. У хворого з цим діагнозом відмічається нерухомість м’язів на одній половині обличчя, асиметрія посмішки, неповне закриття повік, відсутність відчуття смаку, зниження слуху. Причини, які викликають неврит, можуть бути різноманітні, а саме: як наслідок черепно-мозкової травми, при ішемії лицевого нерва онкологічними новоутворюваннями або ураженні інфекційними патогенами.

Інфекційна етіологія невриту лицевого нерва дуже різноманітна. Спровокувати його можуть бактеріальна мікрофлора (при гаймориті, періоститі) та віруси (при герпетичній інфекції, епідемічному паротиті, ентеровірусній інфекції, у тому числі викликаній поліовірусами). Тому, кожен випадок гострого невриту лицевого нерва, якщо відхилено травматичну або ішемічну його етіологію, який є резистентним до терапії (без позитивної динаміки) протягом двох тижнів, є підозрілим на поліомієліт. Хворі діти з таким діагнозом обов’язково підлягають лабораторному обстеженню (відбирають 2 проби фекалій для дослідження на поліовіруси).

Спеціалізована медична допомога для дітей з неврологічною патологією, у тому числі з діагнозом неврит лицевого нерва, надається у КНП «Міська дитяча лікарня №5» Харківської міської ради. Спеціалістами Харківської міської філії нашої установи здійснюються щотижневі візити до закладу охорони здоров’я з метою надання практичної та методичної допомоги в частині активного виявлення хворих на синдром гострого в’ялого паралічу (далі – ГВП).

При проведенні моніторингових візитів відмічається небайдуже ставлення медичних працівників до проблеми діагностики хворих на ГВП та їх подальшого дообстеження. У відділі інфекційного контролю зазначеного закладу налагоджено спостереження за всіма хворими дітьми, які знаходились на лікуванні. За кожною дитиною проводиться активний клінічний нагляд, корегування терапії. Все це дає можливість виписувати хворих з позитивною динамікою.

У закладі є всі матеріально-технічні засоби та медичні працівники з багаторічним досвідом роботи, які виконують усі належні заходи при виявленні підозрілого або хворого на ГВП.

Подяка всім, від молодшого медичного персоналу до керівника закладу, за сумлінне ставлення до виконання своїх обов’язків і створення комфортних та безпечних умов для лікування маленьких пацієнтів.

 

Рисунок4

Рисунок8

Рисунок7

Рисунок10

Рисунок9

Рисунок6