Охорона праці при роботі з дезінфекційними засобами

В сучасних умовах при проведенні дезінфекційних заходів застосовується широкий асортимент засобів дезінфекції. Персонал, який виконує дезінфекційні роботи, піддається впливу ряду шкідливих факторів, основними з яких є:

– токсичний вплив різних хімічних речовин, що застосовуються при виконанні дезінфекційних робіт;

– можливість зараження збудниками різних інфекцій та передача їх іншим особам.

Тому, питання охорони праці медичних працівників при роботі з дезінфекційними засобами є надзвичайно важливим.

Усі особи поступаючи на роботу, пов’язану  з проведенням дезінфекційних заходів, проходять попереднє медичне обстеження як особи, що працюють зі шкідливими чинниками. Повторні медичні огляди проводяться не рідше одного разу на рік. До роботи з дезінфікуючими засобами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки; жінки, що годують та особи, що мають медичні проти покази. З прийнятими на роботу працівниками проводиться інструктаж по застосуванню дезінфекційних засобів, заходам профілактики отруєнь і наданню першої  медичної допомоги.

Персонал, який виконує роботи з дезінфекційними засобами має бути забезпечений засобами індивідуального захисту (халат або комбінезон, чоботи, косинка або шапочка, респіратор, рукавички, герметичні окуляри). Для захисту шкіри рук рекомендуються гумові технічні рукавички. Тимчасово відсторонюються від робіт з дезінфектантами особи при наявності мацерації та подряпин шкіри рук.

Під час проведення робіт з дезінфекції необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, забороняється вживати їжу, пити, палити.

Щоб уникнути нещасних випадків, не можна залишати без нагляду дезінфікуючі засоби та розчини. Робоче місце укомплектовують аптечкою першої допомоги при отруєнні дезінфекційними засобами, при симптомах гострого отруєння потерпілому надають долікарську допомогу, при необхідності викликають «швидку».