Віктор Ляшко: фізично та ментально здорова нація — наш глобальний орієнтир

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко взяв участь у  панельній дискусії в межах навчальної програми «Leaders for Community Health» для лідерів громад у сфері громадського здоров’я: представників медичної сфери, освіти, соціальної сфери, громадських організацій та керівників громад, які займаються темою профілактики та збереження здоров’я громади. Навчальну програму реалізовують консалтингова агенція «One Health» у співпраці з Центром розвитку громадського здоров’я Українського католицького університету та Бізнес-школою «УКУ» (LvBS) завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація «Пакт».

«Кожен виклик — чи то повномасштабна війна, чи то пандемія COVID-19 — вносить свої корективи в нашу роботу та пріоритети. Але це не змінює наш глобальний орієнтир — тривалість та якість життя українців. Адже фізично та ментально здорова нація — це  запорука розвитку держави та її процвітання. Саме тому, коли ми говоримо про стратегію розвитку громадського здоров’я чи будь-який інший документ, перше запитання, яке ми собі задаємо, — чи допоможе це нам в досягненні глобальної мети», — зазначив Віктор Ляшко, розпочинаючи дискусію.

Присутні обговорили роль громад та їх лідерів у формуванні культури здорового способу життя, а також важливість зміни фокуса уваги з лікувальних на профілактичні заходи. Саме громади є ключовою ланкою у розробці та втіленні змін у галузі громадського здоров’я на місцях, що мають на меті збереження та зміцнення здоров’я українців.

«Я дуже радий бачити в цьому залі справжніх лідерів нової генерації. Людей, які щиро вболівають за свою справу. Бачать у своїй роботі велику місію — створити максимально сприятливі умови, аби українська нація стала здоровіша. Україна потребує таких лідерів. Буваючи в регіонах, щоразу переконуюсь, що активна співпраця громад та центрів контролю та профілактики хвороб дає чудовий результат», — додав міністр.

Учасники обговорили проблемні питання, які виникають саме в їх регіоні, та поділилися успішними кейсами налагодженої співпраці всіх ланок системи громадського здоров’я.

З повним відеозаписом панельної дискусії можна ознайомитися на YouTube-каналі Міністерства охорони здоров’я за посиланням.