Про моніторинг факторів навколишнього середовища

Відповідно до Плану моніторингу факторів навколишнього середовища Лозівського району Харківської області на 2023 рік фахівцями Лозівської філії ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ» в березні поточного року здійснено виїзд в смт Орілька Орільського старостинського округу.

На території населеного пункту відібрані проби питної води з комунального водопроводу, здійснено відбір проб атмосферного повітря на території житлової забудови в зоні впливу викидів автотранспорту для дослідження на вміст пилу неорганічного, ангідриду сірчистого, оксиду вуглецю, діоксиду азоту, формальдегіду, свинцю та його неорганічних сполук, а також проведені вимірювання рівнів шуму, пов’язаного з проходженням через населений пункт автомобільних магістралей з інтенсивним рухом транспорту.

У досліджених пробах питної води встановлені перевищення гігієнічних нормативів за рядом органолептичних та санітарно-хімічних показників якості води: каламутності, загальної жорсткості, вмістом сухого залишку, сульфатів, заліза, марганцю. Результати інших проведених досліджень та вимірювань відповідали гігієнічним нормативам.

Керівництву КП «Тепловодосервіс» Лозівської міської ради направлені рекомендації щодо приведення показників безпечності та якості води питної у відповідність до вимог Державних санітарних норм і правил «Показники безпечності та окремі показники якості питної води, в період воєнного стану та надзвичайних ситуацій іншого характеру», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 квітня 2022 року № 683.