Про результати радіологічних досліджень харчових продуктів

Людина зазнає опромінення радіоактивними речовинами двома способами: зовнішним, коли радіоактивні речовини знаходяться поза організмом і опромінюють його. Або ж радіоактивні речовини можуть перебувати в повітрі, яким дихає людина, в їжі чи у воді, і потрапляють в організм. Перед тим, як потрапити в організм людини радіоактивні речовини проходять складний шлях у навколишньому середовищі. Виникнення в біосфері продуктів ділення та включення їх у харчові ланцюги зумовило надходження радіонуклідів у живі організми і стало причиною додаткового опромінення рослин, тварин та людини.
Зменшення потрапляння радіонуклідів в організм людини з їжею можна досягти шляхом зменшення їх кількості у продуктах харчування за допомогою різних технологічних та кулінарних обробок. За рахунок обробки харчової сировини – ретельного миття, чистки продуктів можливо видалити від 20 до 60% радіонуклідів. При технологічній переробці фруктів і овочив вміст стронцію-90 у готовому продукті зменшується в 6 разів порівняно з сировиною. Щоб запобігти забрудненню продуктів харчування необхідний їх радіаційний контроль.
Фахівцями лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ» за поточний період 2023 року були проведені спектрометричні дослідження 119 зразків харчових продуктів. Перевищень вмісту радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 в досліджених зразках не встановлено.
Інформуємо, що юридичні та фізичні особи для проведення радіологічних досліджень будівельних матеріалів, харчових продуктів, лікарської сировини, дозиметричних досліджень з визначення «гамма-фону», можуть звернутися до ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ» за адресою: м. Харків, Помірки (тел. 315-00-07).