Профілактика отруєнь грибами

За останні 3 роки на території Харківської області від отруєнь дикорослими грибами постраждала 51 людина, з них померло 3 особи. Найбільше постраждалих було у 2016 році, коли отруїлось 29 мешканців Харківської області, у 2015 році постраждало 10 осіб, у 2014 році – 12 осіб. Серед осіб, що отруїлись протягом 3-х років, – 6 дітей (17%).
Найчастіше отруєння траплялись внаслідок вживання пластинчатих грибів – 86% випадків. Це пов’язано з тим, що у пластинчатих їстівних та/або умовно-їстівних грибів є отруйні двійники, які і є причиною отруєнь.

За даними мікологів (фахівців, що вивчають та досліджують гриби), на території Харківської області налічується близько 20 видів отруйних грибів, серед яких 15 – невідомі навіть досвідченим грибникам і помилково сприймаються як неотруйні. Серед трубчастих грибів, що зустрічають на території нашої області, отруйних грибів немає. Тобто ризик отруєння при вживанні трубчастих грибів, капелюшок яких має всі відтінки коричневого кольору (білі, моховики, маслюки, підосиновики, підберезовики, піддубники) – мінімальний.

При вживанні пластинчатих грибів ризик виникнення отруєння набагато збільшується. Фахівці-мікологи забороняють збирати свинушки, оскільки вони вважаються потенційно смертельно отруйними грибами. Не рекомендується збирати схожі на лисички говорушки (лисички на території Харківської області не ростуть), так як серед них часто зустрічаються ядовиті та смертельно ядовиті види. Деякі види сироїжок також отруйні (наприклад, сироїжка блювотна). Окрім цього, у сироїжок існує велика кількість отруйних двійників, в тому числі смертельно отруйних (бліда поганка, волоконниця, павутинник). Отруйні двійники є у рядовки (ентолома отруйна), зонтиків (мухомор сіро-рожевий) та інших пластинчатих грибів.

Необхідно пам’ятати, що отруєння організму можуть викликати навіть їстівні гриби, оскільки вони мають здатність накопичувати в собі токсичні речовини з ґрунту та атмосферного повітря в місцях розташування джерел промислового та антропогенного забруднення (автошляхи з інтенсивним рухом автотранспорту, великі промислові підприємства, цвинтарі, звалища побутових та промислових відходів, сади та інші території, оброблені пестицидами та агрохімікатами тощо). Всі перестиглі гриби, особливо з червивими або гнилими плодовими тілами, також становлять потенційну небезпеку для здоров’я внаслідок накопичення продуктів життєдіяльності паразитуючих на них мікро- та макроорганізмів. Оскільки свіжі гриби містять від 84% до 94% води, вони швидко псуються при порушенні умов зберігання і також можуть викликати інтоксикацію організму.

Для любителів тихого полювання нагадуємо основні правила:
– не кладіть до кошика: невідомі гриби; гриби, які одночасно мають кільце на ніжці та вольву в основі ніжки; гриби цілковито білого кольору та гриби з білими пластинками; гриби, що мають отруйних двійників або викликають сумнів; старі та зіпсовані гриби;
– не збирайте занадто маленькі гриби, оскільки вони ще не мають чітко виражених морфологічних ознак;
– не збирайте гриби на екологічно небезпечних територіях, в тому числі в межах населених пунктів, включаючи парки та сквери;
– не купуйте дикорослі гриби у приватних осіб на ринках та в місцях неорганізованої торгівлі, оскільки гриби можуть бути зібрані в місцях розташування джерел забруднення навколишнього середовища, а продавці – недосвідченими грибниками;
– переробляйте гриби в день збору, а якщо таке неможливо – обов’язково дотримуйтесь умов їх зберігання (не більше 24 годин при температурі не вище 10°С);
– при кулінарній обробці грибів декілька разів зливайте відвар (щонайменше тричі через кожні 15-20 хвилин), а не просто довго кип’ятіть;
– не давайте гриби дітям, особам похилого віку, ослабленим, із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, так як гриби є важким продуктом для перетравлювання.

При визначенні можливості вживання грибів пам’ятайте, що методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки є хибними, оскільки срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є як в їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулини змінюється під впливом ферменту тирозинази, що також міститься у багатьох грибах різних видів.

Але все ж таки, для гарантованого уникнення небезпеки для здоров’я та життя переконливо радимо не вживати будь-які дикорослі гриби та ні в якому разі не давати їх дітям.