Як зменшити ризик захворіти в холодну пору року?


Розгляньмо кожну із них:

Обмежте вживання жирної та смаженої їжі, насичених жирів, солі та доданого цукру. Обирайте білкову їжу, віддавайте перевагу корисним жирам, які містяться в горіхах, авокадо, оливковій олії. Щоденно вживайте 400-500 г овочів та фруктів. Мінімізуйте споживання солодкого. Пийте достатню кількість води.

Брак фізичної активності на 20-30% підвищує ризик смертності від неінфекційних захворювань. ВООЗ радить дорослим (віком 18-64 роки) щонайменше 150 хвилин на тиждень фізичної активності середньої інтенсивності або ж 75 хвилин – високої інтенсивності.

Надмірна вага є фактором ризику виникнення серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, щонайменше 12 видів раку, захворювань печінки й органів дихання; може впливати на психічне здоров’я, погіршити перебіг COVID-19.

Важко говорити про здоровий сон в умовах війни і постійних нічних атак ворога, проте важливо намагатися спати щонайменше 7 годин на добу.
Регулярне недосипання підвищує ризик розвитку цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, інсульту, гіпертонії, ожиріння, психічних розладів тощо.

Дим, який вдихається під час куріння, містить понад 7 000 хімічних сполук, серед них щонайменше 250 токсичні.

Алкоголь негативно впливає на роботу центральної нервової системи, призводить до виснаження хімічних речовин у мозку, які допомагають зменшити тривожність природним шляхом. Тому ми можемо відчувати ще більший стрес, тривогу або навіть депресію.

В Україні Національний календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, гепатиту В, кору, епідемічного паротиту («свинки»), краснухи, кашлюка, дифтерії, правця, поліомієліту, Хіб-інфекції. Вакцини для профілактики інфекцій, включених до Календаря профілактичних щеплень – безоплатні.
Щепитись проти інфекційних захворювань, які є не обов’язковими, а рекомендованими, можна, придбавши вакцину власним коштом в аптечній мережі.