Профілактика харчових отруєнь

1

Харчові отруєння – це захворювання шлунково-кишкового тракту з гострим перебігом, які виникають через потрапляння в організм токсинів, що утворюються при порушенні правил кулінарної обробки продуктів.

Симптоми харчового отруєння з’являються раптово та, в залежності від тяжкості перебігу, можуть бути різними у своїх проявах, з них можна виділити: діарею, нудоту, блювання, спастичний біль у животі, іноді гарячку.

У разі виявлення перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікаря.

З метою профілактики харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних правил:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • при купівлі продуктів харчування обов’язково звертати увагу на термін придатності;
  • зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці;
  • дотримуватися чистоти (мити руки та посуд, протирати кухонні поверхні перед та після приготування/вживання їжі);
  • використовувати окремий розділовий інвентар для риби, м’яса, хліба, готових та сирих продуктів;
  • ретельно мити овочі та фрукти;
  • добре проварювати та просмажувати м’ясо, особливо вироби із фаршу;
  • уникати сусідства сирих продуктів та готових страв в холодильнику;
  • вживати страви одразу після приготування, а все, що готувалось заздалегідь, піддавати ретельній термічній обробці;
  • заправляти салати безпосередньо перед вживанням;
  • не залишати страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
  • не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!