Про ситуацію з холери у світі та результати моніторингу води відкритих водойм у Харківській області на наявність збудників особливо небезпечних інфекцій.

За інформацією ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І. Мечнікова МОЗ України» з початку 2018 року випадки холери реєструвались у 26 країнах світу. Захворювання підтверджено у 25,9 тисяч випадках, летальність склала 2,8%.

Майже 90% випадків зареєстровано на Африканському континенті. Доступ до безпечної води та санітарії обмежений у всіх постраждалих регіонах, відбувається велика міграція населення через посухи, конфлікти та повені. Найбільшої інтенсивності спалахи у поточному році зафіксовано у Демократичній республіці Конго, Нігерії, Сомалі, Кенії та Уганді.

У Ємені, де з квітня 2017 року було зареєстровано понад 1 мільйон випадків, відмічається зменшення інтенсивності епідемії.

Щороку реєструється понад 50 випадків завезення холери з ендемічних країн до благополучних країн. У червні незаконними мігрантами відбувся занос інфекції з Ємену у Саудівську Аравію (13 випадків). Наприкінці 2017 року виявили хворого на холеру на борту літака, який прямував з Індії до Казахстану, 13 контактних осіб з цього рейсу  прибули у той же день до України, з метою недопущення розповсюдження інфекції за ними проводилося медичне спостереження.

В нашій країні також існують природні осередки, в яких щороку виділяється збудник з навколишнього середовища (у 2017 році – у Миколаївській області). У багатьох водоймах Харківської області наявні сприятливі умови  щодо зберігання та розмноження у літній період холерного вібріону. З метою недопущення епідемічних ускладнень з холери фахівцями лабораторного центру з 1 червня  по 30 вересня проводиться моніторинг розповсюдження холерного вібріону у воді відкритих водойм, визначено 47 стаціонарних точок у місцях  забору питної води та у рекреаційних зонах. За результатами досліджень у поточному році патогенні вібріони  не виділялися.

 

Довідково: Холера — особливо-небезпечне гостре кишкове інфекційне захворювання, основними ознаками якого є зневоднення організму внаслідок нестримної діареї та відсутність больового синдрому у животі. Інкубаційний період триває від декількох годин до 5 діб. Основним фактором передачі є вода.