Про епідемічну та епізоотичну ситуацію зі сказу в Харківській області у І півріччі 2018 року.

За 6 місяців 2018 року випадки захворювання людей не реєструвалися, але за медичною допомогою у лікувально-профілактичні заклади з приводу ушкоджень, нанесених тваринами, звернулось 2047 осіб проти 1736 за аналогічний період минулого року.

Погіршилась і епізоотична ситуація – зареєстровано 56 випадків  сказу тварин проти 29 за аналогічний період минулого року. Постраждали від тварин з встановленим діагнозом «сказ» 104 особи проти  51.

Серед осіб, які звернулись за медичною допомогою, найбільша кількість ушкоджень отримана від собак – 66,7%, від кішок – 29,5%, від диких тварин – 1,7%.

Від тварин, які мають власників, отримали ушкодження 73,3% звернувшихся по медичну допомогу. В половині випадків люди постраждали від тварин, які належали іншим особам, що свідчить про неналежне виконання власниками обов’язків щодо утримання та поводження з тваринами. З власних тварин, які нанесли ушкодження, не були щеплені проти сказу 55,1%.

Антирабічні щеплення призначено 350 постраждалим, в інших випадках лікування не було потрібно через можливість організувати ветеринарне спостереження за тваринами, які нанесли ушкодження. Нажаль, 9 постраждалих, які мали показання до імунізації, від щеплень відмовились.

За даними Державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України», в Україні за останні 30 років епідемічна ситуація щодо захворюваності людей на сказ залишається нестійкою – реєструються поодинокі випадки та є тенденція до зростання: з 1988 по 1997 роки зареєстровано 19 випадків, з 1998 по 2007 роки – 27, з 2008 по 2017 рік – 31. У минулому році зареєстровано 2 випадки захворювання у Дніпропетровській та Одеській областях.

Сказ – смертельне захворювання, тому не слід нехтувати правилами, які можуть врятувати життя:

–    щорічно щеплювати проти сказу власних собак і котів;

  • не намагатися надавати допомогу невідомим безпритульним та диким тваринам, дражнити їх або годувати;
  • усі роботи з тушами тварин проводити у гумових рукавичках, з дотриманням правил безпеки;
  • при укусі необхідно промити рану водою з милом, обробити краї розчином йоду та негайно звернутися до травматологічного пункту.