Про санітарний стан дитячих навчальних закладів Харківської області за 6 місяців 2018 року

Фахівцями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» проводяться моніторингові відвідування дитячих навчальних закладів, в ході яких здійснюються лабораторні дослідження питної води, готових страв на бактеріальне забруднення, обстеження працівників харчоблоків на бактеріоносійство, дослідження стану повітря, виміри освітленості, шуму, параметрів мікроклімату та радіологічних показників тощо. За 6 місяців 2018 року дослідження проведені у 330 дитячих навчальних закладах області, з них у 186 (56,4%) закладах виявлені відхилення від вимог діючих нормативних документів.

Показники якості та безпечності питної води в 31 закладі (10,6%) 16 районів області (Вовчанський, Шевченківський, Великобурлуцький, Нововодолазький, Балаклійський, Барвінківський, Борівський, Кегичівський, Лозівський, Чугуївський, Дергачівський, Ізюмський, Зачепилівський, Сахновщинський, Близнюківський, Харківський) не відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»  за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

За результатами досліджень змивів на харчоблоках (кухонний інвентар, посуд, спецодяг, руки працівників) у 97 закладах (29,4%) 16 районів області (Вовчанський, Первомайський, Великобурлуцький, Борівський, Зміївський, Чугуївський, Барвінківський, Красноградський, Зачепилівський, Кегичівський, Краснокутський, Нововодолазький, Балаклійський, Дергачівський, Богодухівський, Сахновщинський) та 3 міст  (Люботин,  Первомайський та Харків) виявлено бактерії групи кишкової палички, що свідчить про недотримання санітарно-гігієнічних вимог у закладах, зокрема порушення режиму миття кухонного інвентарю та столового посуду, недотримання персоналом правил особистої гігієни, що   може призвести до виникнення спалахів кишкових інфекцій.

За результатами досліджень готових страв у 14 закладах (4,2%) 4 районів області (Зміївський, Вовчанський, Зачепилівський, Чугуївський) та  м. Харкова виявлено бактеріальне забруднення, що також може бути причиною виникнення спалахів кишкових інфекцій.

За результатами вибіркового обстеження дітей в 17 дитячих дошкільних закладах (21%) та в 37 школах (42%) 6 районів області (Ізюмський, Вовчанський, Барвінківський, Борівський, Балаклійський, Краснокутський), м. Ізюма та м. Люботина виявлено 200 випадків ентеробіозу (паразитарне захворювання з контактно-побутовим механізмом передачі інфекції).

Не забезпечено нормативні рівні освітленості в приміщеннях 14 закладів  (5,6%)        5 районів області (Харківський, Балаклійський, Дергачівський, Зачепилівський, Куп’янський), м. Куп’янська та м. Харкова, а також параметри мікроклімату в 4 закладах (1,9%) 2 районів області (Вовчанський, Краснокутський).

Збільшилась кількість закладів, де за результатами лабораторних досліджень виявлені відхилення від нормативних вимог (з 53,1% у 2017 році до 56,4% у 2018 році). Також спостерігається негативна динаміка щодо питомої ваги закладів, де у змивах на харчоблоках виявлено бактерії групи кишкової палички (з 23,9% за 6 місяців 2017 року до 29,4% у поточному році) та встановлено бактеріальне забруднення готових страв (з 4,0% до 4,2%). Зросла питома вага дитячих дошкільних закладів (з 3,8% за 6 місяців 2017 року до 21% за 6 місяців 2018 року) та шкіл (з 29,0% до 42,0%), де при вибірковому обстеженні у дітей виявлено ентеробіоз.

Інформація про результати моніторингових відвідувань направлена до відома та реалізації наданих рекомендацій  керівникам та власникам закладів, а також надана в органи влади та органи місцевого самоврядування адміністративних територій.