Про умови оздоровлення та відпочинку дітей протягом оздоровчого періоду.

ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України»  відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища, лікувально-профілактичних закладів, загальноосвітніх та дитячих навчальних закладів, закладів соціального забезпечення Харківської області на 2018 рік забезпечує проведення лабораторних досліджень в  закладах оздоровлення та відпочинку дітей  в період оздоровчої кампанії.

Протягом ІІ оздоровчої зміни фахівцями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» були проведені лабораторні та інструментальні дослідження у 20 закладах оздоровлення та відпочинку дітей, з них: у 18 позаміських, 1 закладі оздоровлення санаторного типу та 1 наметовому містечку.

Всього з початку підготовчого періоду та оздоровчої кампанії проведено 513 відвідувань закладів оздоровлення та відпочинку дітей, з них 97 – комісійно, разом із представниками районних та міських відділів освіти. За результатами лабораторних досліджень в 73 закладах (14,2%)  виявлено відхилення від нормативних вимог.

Дані лабораторного контролю з початку підготовчого періоду та протягом  II оздоровчої зміни:

–  на 487 об’єктах проведено дослідження питної води на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»:        за мікробіологічними показниками досліджено 642 проби, перевищення нормативних вимог виявлено в 84 пробах (13,1%); за санітарно-хімічними показниками досліджено 522 проби питної води, перевищення нормативних вимог виявлено в 78 пробах (14,9%);

–  на 9 об’єктах досліджено 43 проби води відкритих водойм за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками: за мікробіологічними показниками відхилень від  нормативних вимог не виявлено, за санітарно-хімічними показниками перевищення нормативних вимог виявлено у 12 пробах (27,9%);

– на 17 об’єктах проведено дослідження калорійності готових страв, досліджено 24 проби, відхилення від нормативних вимог виявлено у 3 пробах (12,5 %);

– на 18 об’єктах проведено дослідження готових страв на  бактеріальне забруднення: досліджено 32 проби, бактеріального забруднення готових страв не виявлено;

–  на 8 об’єктах проведено дослідження на якість «С»-вітамінізації: досліджено 11 проб, в 1 пробі третьої страви (9,1%) вміст вітаміну «С» нижче розрахункових величин;

– на 18 об’єктах проведено санітарно-бактеріологічний контроль змивів  на умовно-патогенну та патогенну мікрофлору: досліджено 275 змивів, з них 6 не відповідали  нормативу (2,2%).

Фахівцями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» за результатами лабораторних досліджень, в яких були виявлені відхилення від нормативних показників, надано 87 рекомендацій керівникам дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, районних управлінь освіти, молоді та спорту.

В дитячих закладах оздоровлення та відпочинку з початку оздоровчого сезону випадків спалахів інфекційних хвороб не зареєстровано.