Смертельне захворювання на ботулізм

14 серпня у Харківській області зареєстровано третій у поточному році випадок ботулізму з двома потерпілими.

Постраждалі мешканці м. Харкова: чоловік 1976 року народження та жінка 1969 року народження.

У ході розслідування встановлено, що хворі у ніч з 11 на 12.08.2018 вживали рибу в’ялену непатрану, ідентифіковану ними як «лящ» та «плотва». При опитуванні постраждалих з’ясувалось, що в’ялену рибу вони придбали у торговельній мережі одного з магазинів смт. Ков’яги Валківського району Харківської області. Перші симптоми захворювання – загальне знедужання, слабкість, з’явились ще 12.08.2018, стан хворих поступово погіршувався, додались такі скарги, як нечіткий зір, нехватка повітря, утруднення ковтання. 14 серпня хворі звернулись за медичною допомогою до КЗОЗ «Обласна клінічна інфекційна лікарня», де були госпіталізовані до відділення реанімації та інтенсивної терапії з діагнозом  «Ботулізм». У лікарні хворим оперативно – 14.08.2018 ввели ботулінічний антитоксин гептавалентний, виробництва Канада та почали проводити реанімаційні заходи. Незважаючи на проведене лікування чоловік 1976 року народження помер 15.08.2018.

У лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» проводяться дослідження матеріалів від хворих: сироватки крові, сечі та дуоденального вмісту на наявність ботулотоксину.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! У випадку виникнення перших симптомів захворювання (загальна слабкість, відчуття «сітки» перед очима, подвоєння в очах) негайно звертайтесь за медичною допомогою. У даному разі самолікування неприпустиме.