Захворюваність гострими кишковими інфекціями в області

Аналіз інфекційної захворюваності свідчить, що в області зберігається напружена ситуація з гострих кишкових інфекцій, показники захворюваності яких перевищують середні по Україні у декілька разів.

За 7 місяців 2018 року в області зареєстровано 3465 випадків гострих кишкових інфекцій, з яких 70,8% становлять діти, з них 55,4% – неорганізовані діти, 20,4% – діти, які відвідують дитячі навчальні заклади, 21,5% – школярі.

Серед дітей найбільша кількість хворих зареєстрована у молодшій віковій групі (0-4 роки) і становить 47,2% від загальної кількості захворілих.

У поточному році зареєстровано 4 спалахи гострих кишкових інфекцій, у яких постраждало 39 осіб, з них 23 дитини.

Основними причинами захворювання гострими кишковими інфекціями були: нехтування елементарними правилами особистої гігієни, вживання недоброякісних харчових продуктів та готових страв, порушення технології їх приготування, термінів та умов зберігання і реалізації. У 25,2% хворих причиною захворювання стало вживання м’ясної продукції, 21,5% – молочної, 8,1% – яєць.

До групи гострих кишкових інфекцій відносяться дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи та інші кишкові інфекції викликані патогенними та умовно-патогенними мікроорганізмами та вірусами. Основними клінічними проявами цих захворювань є підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея, загальна слабкість.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки обізнане населення з причинами виникнення, поширення та профілактики цих захворювань.

У профілактиці гострих кишкових інфекцій важливо:

– не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном зберігання;

– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

– не готувати страви із запасом. Приготовлені страви бажано вживати у день приготування, зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2-х годин;

– перед споживанням овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промивати питною водою;

– для пиття та приготування їжі використовувати тільки воду гарантованої якості або бутильовану;

– суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

Нагадуємо! При перших симптомах хвороби, особливо у дітей, необхідно своєчасно ізолювати хворого та звернутися до лікаря. Це дасть можливість своєчасно встановити діагноз та отримати лікування.