Здорове харчування дитини

Ще 2500 тис. років тому відомий стародавній філософ Сократ казав: «Ми живемо не для того, щоб їсти, але ми їмо для того, щоб жити». Дане прислів’я на сьогоднішній день звучить набагато актуальніше ніж у ті часи, враховуючи малорухливий спосіб життя та велику кількість сучасних (не дуже корисних) продуктів швидкого приготування, що легко засвоюються та призводять до переїдання.

За даними ВООЗ харчування сучасної людини, а особливо дитини, на 70% визначає її стан здоров’я протягом всього життя, безпосередньо впливає на благополуччя та тривалість життя. Батьки повинні пам’ятати, що здорове харчування дитини починається, ще до її народження. Дотримання батьками збалансованої дієти та принципів здорового способу життя закладає основу здоров’я майбутньої дитини. Виключно грудне вигодовування у перші шість місяців після народження, своєчасне введення здорового прикорму та поступова адаптація дитини до дорослого харчування протягом другого року життя – це дійсно пріоритетні питання догляду за дитиною, які вимагають розуміння та уваги з боку батьків.

На порушення харчування дітей старше 1-2 років та підлітків старших вікових груп впливають 3 основні фактори: недостатнє харчування, надмірне харчування та неправильне харчування. Для мешканців України та Європи найбільш актуальними проблемами є надмірне та неправильне харчування. За даними державної статистики в Україні надлишкова маса серед дітей та підлітків зустрічається у 10 % випадків, а кожен третій підліток Європи має надлишкову масу тіла або страждає на ожиріння.

Аби привернути увагу мешканців України до цієї проблеми у МОЗ (вперше за 18 років) переглянули добові потреби у харчуванні, які вважаються застарілими, натомість ввели нові – більш збалансовані і корисні для здоров’я, в тому числі суттєві зміни відбулись  у дитячому раціоні.

Згідно нового наказу МОЗ України від 03.09.2017 № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії» відбулись такі зміни норм харчування дітей віком від 1 до 17 років:

– зменшена загальна калорійність їжі, що споживається за добу;

– збільшена роль тваринного білку у харчуванні дітей;

– зменшена кількість вуглеводів;

– зменшена кількість споживання жирів для дітей від 1 до 7 років.

Крім того, враховуючи деякі хвороби сучасності: йодна недостатність, залізодефіцитна анемія – для дітей перших років життя (1-3 роки) збільшена необхідна кількість споживання йоду, а для дівчат 14-17 років – заліза.

Для забезпечення здорового харчування, відповідно до нових рекомендацій, до мінімального переліку харчових продуктів, які дитина повинна вживати протягом тижня необхідно включити: м’ясні, рибні, молочні продукти, в тому числі кисломолочні, масло вершкове, сметану та тверді сири, яйця, хліб та хлібобулочні вироби (з пшеничного та житнього борошна), овочі, фрукти або ягоди (в тому числі свіжі та сушені), натуральні соки, морепродукти, крупи, бобові, олію, а також невелику кількість макароних, кондитерських виробів, цукру та меду. Для формування у дитини гарного ставлення до їжі бажано кожного дня готувати різноманітні смачні та поживні страви.

Кількість прийомів їжі для дітей молодшого віку повинна складати 5-6 разів на добу з 3 – годинними проміжками, для дітей старшого віку та підлітків –  4 рази на добу з 4 – годинними проміжками. Розподіл їжі по калорійності протягом доби (при 4-х разовому харчуванні) повинен бути таким: сніданок – 25%, обід 35%, підвечірок – 20%, вечеря – 20%.

Треба пам’ятати, що здорова дитина – це найбільша радість для батьків, тому слід замислитись – побалувати дитину фаст-фудом, тістечками чи газованими напоями, або зробити смачний та корисний сніданок з овочів та вареного або тушкованого м’яса.

У випадку, якщо всі рекомендації виконані, а дитина продовжує набирати або втрачати вагу, має хронічні захворюювання – треба обов’язково звернутись до лікаря -дієтолога для формування дієти відповідно до стану здоров’я дитини.

Будьте здорові та не хворійте!