Про обмін досвідом роботи по виявленню контактних з хворими на туберкульоз.

В рамках реалізації проекту «Challenge TB» міжнародною організацією РАТН, яка з 2001 року надає технічну допомогу Україні у боротьбі з туберкульозом, 20.09.2018 проведено круглий стіл на тему «Організація виявлення, обстеження та лікування осіб, які мали контакти з хворими на туберкульоз».

У заході прийняли участь представники Центру Громадського здоров’я МОЗ України, науковці з Національного інституту фтизіатрії та пульмонології                 ім. Ф.Г. Яновського, Київського МНУ ім. О.О. Богомольця та Дніпропетровської медичної академії, фахівці з епідеміології, фтизіатрії та сімейної медицини з пілотних областей (Львівська, Миколаївська, Полтавська, Харківська, Київська), в яких опрацьовувалися моделі роботи з особами, які мали контакт з хворими на туберкульоз.

В ході круглого столу обговорено можливості застосування міжнародних рекомендацій щодо відстеження осіб, які мали контакт з хворими на туберкульоз, квантиферонового тесту для виявлення латентної туберкульозної інфекції та молекулярно-генетичних досліджень для виявлення хворих на туберкульоз серед контактних, використання каскад-методу аналізу відстеження контактів, стан організації та практичні підходи до успішного розслідування контактів у пілотних областях, задачі закладів первинної медичної допомоги щодо проведення епідобстеження поодиноких випадків туберкульозу та шляхи їх реалізації.

Куратори проекту «Challenge TB» Іваненко Т.В. та Жеребко Н.М. ознайомили присутніх з новими рекомендаціями ВООЗ щодо організації відстеження контактів з хворими на туберкульоз, результатами впровадження у пілотних областях нових методів лабораторної діагностики для обстеження контактних, та акцентовано увагу, що організація активного виявлення туберкульозу визначено ВООЗ першочерговою.

Від кожної області було представлено результати роботи з організації виявлення, обстеження контактних осіб в рамках реалізації проекту«Challenge TB».

За результатами обговорення розроблено рекомендації щодо з розподілу функцій між  фахівцями первинної ланки надання медичної допомоги, фтизіатричної служби, обласних лабораторних центрів МОЗ України з організації роботи з особами, які мали контакт з хворими на туберкульоз.

Зазначений документ буде направлено до Центру Громадського здоров’я для організації подальшого обговорення з фахівцями в інших областях та громадськістю.