Міжнародна нарада «Кращі лабораторії — міцне здоров’я»

9–10 жовтня в м. Алмати (Казахстан) утретє зустрілися партнери ініціативи «Кращі лабораторії — міцне здоров’я». Захід організовано європейським регіональним бюро ВООЗ спільно з групою ЄРБ ВООЗ із боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів та Центром із контролю та моніторингу захворювань Центральноазіатського регіону (CDC CAR).

У зустрічі взяли участь представники Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану та України. Нашу країну репрезентували заступник генерального директора Центру громадського здоров’я Роман Родина та завідувачка мікробіологічної референс-лабораторії Тетяна Глушкевич.

Цього року нараду було присвячено ролі систем управління якістю в покращенні лабораторних послуг, різним моделям оптимізації лабораторних мереж у країнах, а також ролі системи управління якістю лабораторій у контролі антимікробної резистентності.

Зокрема, українські фахівці презентували модель реформування лабораторної мережі системи громадського здоров’я нашої держави. Також було обговорено аспекти подальшої співпраці й технічної підтримки з боку ВООЗ щодо наставництва в системі управління якістю, підготовки референс-лабораторій Центру громадського здоров’я до акредитації за стандартом ISO 15189 та покращення системи епіднагляду за антибіотикорезистентністю із розбудовою лабораторного потенціалу.

Спеціалісти європейського регіонального бюро ВООЗ презентували інструмент для оцінювання вартості лабораторних послуг, який буде використано для розрахунку економічної ефективності лабораторних досліджень.

Ініціатива «Кращі лабораторії — міцне здоров’я» стартувала 2012 р. з метою міжсекторальної підтримки держав — членів ВООЗ у Східній Європі та Центральній Азії задля зміцнення їхніх лабораторних служб на виконання вимог Міжнародних медико-санітарних правил (2005) з реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоров’я.

Інформація з сайту ЦГЗ МОЗ України

https://phc.org.ua/news/show/predstavniki-cgz-vzyali-uchast-u-mizhnarodnii-naradi-krashchi-laboratoriji-micne-zdorovya