У 80% випадків діабету можна запобігти

12 листопада в Українському кризовому медіа центрі відбулась прес-конференція «Від Всесвітнього Дня Діабету – до року активних втручань і змін».

Представники Міжнародної діабетичної федерації (IDF), ГО «Українська діабетична федерація» (УДФ), ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика представили інформаційну кампанію «Діабет стосується кожної сім’ї». Ця кампанія ініційована Українською діабетичною федерацією та Асоціацією ендокринологів України і підтримана ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», вона триватиме протягом року, починаючи з 14 листопада 2018 року, і сконцентрується на діабетичній просвіті.

У світі зараз понад 425 мільйонів людей живуть із діабетом. За офіційними даними «Центр медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України», у 2017 році в Україні зареєстровано 1 270 929 хворих на діабет, в тому числі людей із вперше встановленим діагнозом – 103 927 осіб, під диспансерним наглядом на кінець року перебувають 1 183 047 осіб. Кількість уперше діагностованих із року в рік збільшується: так, у 2017 році зареєстровано на 2% більше випадків захворювання на діабет, ніж у 2016 році.

Ольга Донцовакерівник відділу промоції здорового харчування та фізичної активності ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»: «Більшість із хворих страждають на діабет ІІ типу, якому в 80% можна запобігти. Профілактика діабету та проведення досліджень, спрямованих на діагностування діабету ІІ типу, є елементами Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку, прийнятого в липні цього року Урядом. Для профілактики важливо вести здоровий спосіб життя: досягнути нормальної ваги тіла і підтримувати її, дотримуватись здорового харчування та приділяти не менше 150 хвилин на тиждень регулярній фізичній активності, також варто відмовитись від шкідливих звичок».

50% випадків діабету ІІ типу – залишаються недіагностованими, і чим пізніше діагностовано діабет, тим важче і дорожче лікування, тим страшніші наслідки необачливого ставлення до свого здоров’я. Сьогодні в Україні спостерігається постійне зростання рівня смертності, і цукровий діабет робить значний внесок в цей процес.

Богдан Бенюк, Народний артист України, почесний президент УДФ: «З огляду на те, що Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 20 грудня 2006 року день 14 листопада визнано Всесвітнім Днем Діабету офіційним днем ООН і відповідно до кампанії Міжнародної Діабетичної Федерації (IDF), яку вирішено 2018 і 2019 спрямувати на усвідомлення впливу діабету практично на кожну сім’ю, запрошуємо кожного підтримати проведення в Україні інформаційної кампанії «Діабет і сім’я», що триватиме з 14 листопада 2018 року до 14 листопада 2019 року і буде сконцентрована на висвітлені важливості профілактики діабету та його ускладнень, а також підвищенню обізнаності про вплив діабету на сім’ю, про роль сім’ї в управлінні, догляді, профілактиці діабету.

Саме сім’я відіграє ключову роль у зменшенні факторів ризику діабету ІІ-го типу, а держава має забезпечувати ресурси та середовище для здорового способу життя, має сприяти посиленню ролі родини в управлінні діабетом. Чим раніше діагностовано діабет, тим легше його лікувати. Знаючи ознаки та симптоми діабету, можна захистити себе та свою сім’ю. Обираючи здоровий спосіб життя, ви обираєте правильний шлях, щоб уникнути діабету ІІ типу. Гасло кампанії: «Діабет стосується кожної сім’ї – дізнайся про діабет».

Ірина Власенко, член правління Міжнародної діабетичної федерації (Європа): «Своєчасне виявлення діабету та його ускладнень дозволяє запобігти тяжким наслідкам. Міжнародна федерація діабету (IDF) підрахувала, що в усьому світі 193 мільйони людей або близько половини всіх дорослих, що зараз живуть з діабетом, не знають, що він у них є. Більшість із цих випадків є діабетом ІІ типу. Багато хто недооцінює важливість проведення скринінгу ускладнень діабету. Наша мета полягає в тому, щоб залучити якомога більше людей до скринінгових програм. Короткі опитувальники є простими, практичними та недорогими способами швидко визначати людей, які можуть мати підвищений ризик діабету ІІ типу і які потребують негайної перевірки рівня цукру крові. IDF розробила діагностичний тест для діабету ІІ-го типу, який має на меті передбачити ризик розвитку діабету ІІ-го типу протягом наступних десяти років. Тестування базується на оцінці показника ризику діабету (FINDRISC). Тест займає лише пару хвилин. Це швидкий, легкий та конфіденційний спосіб з’ясувати ваш ризик розвитку діабету 2 типу. Його буде перекладено на українську мову і він стане доступним для кожного».

Валентина Очеретенко, голова ради ГО «Українська діабетична федерація»: «Діабет загрожує кожній сім’ї, і від родини залежить, наскільки ефективно можна попередити діабет, вчасно виявити його. Саме тому ми розпочинаємо інформаційну кампанію «Діабет стосується кожної сім’ї», яка протягом року висвітлюватиме різні аспекти діабету, серед яких: діабетична просвіта, економіка діабету, обмеження споживання цукру, впровадження інноваційних технологій, здорове харчування, фізичне навантаження, збереження зору, тощо.

В усьому світі прямі медичні витрати на цукровий діабет на рік складають 727 мільярдів доларів США (2016 р.), що більше, ніж об’єднані оборонні бюджети Китаю та США. За оцінками, загальна економічна ціна лише діагностованого діабету в 2012 році становила $ 245 млрд. Це на 41% більше в порівнянні з попередньою оцінкою в $174 млрд (2007 р.). Наше мета – зменшити навантаження на бюджет кожної родини та визначити шляхи оптимізації державного бюджету.

Керуючись необхідністю максимально можливого поєднання зусиль та використання ресурсів державного,  приватного і громадського секторів для дієвої та ефективної боротьби з діабетом УДФ, Асоціація ендокринологів України разом із ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» розробляють програму заходів, які протягом року будуть проведені по всіх регіонах країни та в соціальних мережах».

Закликаємо всіх приєднуватись до інформаційної кампанії «Діабет стосується кожної сім’ї» задля підвищення обізнаності про діабет, сприяючи доступності до життєзберігаючих ліків та забезпечуючи догляд за тими, хто цього потребує, збільшуючи інвестиції у просвітні програми щодо профілактики, ранньої діагностики та лікування діабету.

Що робить держава для забезпечення пацієнтів з діабетом ліками

Діабет збільшує економічний тягар як для людини, так і для держави в цілому, тому допомога і забезпечення пацієнтів з діабетом необхідними ліками є суспільно важливим питанням. Люди з діабетом І і ІІ типу отримують ліки від держави безоплатно. Пацієнти з діабетом І типу – за програмою реімбурсації інсуліну, а пацієнти з діабетом ІІ типу – за  програмою «Доступні ліки».

Раніше закупівля інсуліну відбувалася за тендерною процедурою і лікар видавав пацієнту тільки той препарат інсуліну, який був уже закуплений. Тепер, після введення програми реімбурсації інсуліну, лікар виписує препарат інсуліну, який найкраще підходить пацієнтові. Пацієнт отримує інсулін в аптеці, а держава та місцева влада компенсують аптеці його вартість. Аптека завжди знаходиться у пішохідній доступності від поліклініки, де пацієнт отримує рецепт – це одна з умов системи реімбурсації.

На сьогодні вже всі області підключились до електронного реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії. У реєстрі є дані про пацієнтів, який препарат інсуліну, коли, чому і яким лікарем був виписаний. Цей інструмент дозволяє державі і місцевій владі ефективно спланувати бюджет, щоби усі пацієнти вчасно отримували препарати інсуліну. Частина коштів, яку забезпечує держава у рамках фінансування з Державного бюджету, надходить вчасно і в повному обсязі. У тих областях, в яких місцева влада виконує свою частину зобов’язань, програма працює безперебійно і всі пацієнти вчасно отримують потрібні ліки.

 

Довідка

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Інсулін – це гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові.

В результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.

Основні симптоми:

  • надмірне сечовиділення
  • спрага
  • постійне відчуття голоду
  • втрата ваги
  • стомленість
  • погіршення зору

Розрізняють декілька типів діабету:

Діабет І типу – характеризується недостатнім виробленням інсуліну. Причини виникнення недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню практично неможливо.

Діабет ІІ типу – виникає через неефективне використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету цього типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності.

Гестаційний діабет – характеризується підвищенням рівня цукру у крові, яке розвивається у жінок під час вагітності. При цьому типі діабету виникає висока ймовірність ускладнень під час вагітності та пологів.

Профілактика діабету ІІ типу можлива.

Своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяє попередити розвиток тяжких ускладнень.

Управління (менеджмент) діабетом будь-якого типу вимагає повсякденного лікування, регулярного моніторингу, раціональної дієти та здорового способу життя, постійного навчання

Діабет є хронічним прогресуючим захворюванням, але люди з діабетом можуть проживати довге життя завдяки адекватному управлінню діабетом. Воно включає в себе не лише регулювання глюкози в крові, але також контроль факторів ризику розвитку ускладнень, таких як високий артеріальний тиск і високий рівень холестерину. Ними можна управляти через здорову дієту, регулярні фізичні навантаження та правильне використання ліків. Людям з діабетом потрібен доступ до регулярної та організованої медичної допомоги, що надається командою кваліфікованих медичних працівників.

Людям із цукровим діабетом І типу потрібна щоденна інсулінотерапія, регулярний моніторинг глюкози в крові та здорова дієта і здоровий спосіб життя, щоб ефективно управляти своїм станом і затримати або уникнути багатьох ускладнень, які зумовлені діабетом.

Наріжним каменем діабету ІІ типу є здорова дієта, збільшення фізичної активності та підтримання здорової ваги тіла. Пероральні препарати та інсулін також часто призначаються для контролю рівня глюкози в крові.

 

 

Інформація з сайту Центра громадського здоров’я МОЗ України