В Україні вперше досягнуто найвищого показника своєчасного виявлення ко-інфекції ТБ/ВІЛ серед хворих на туберкульоз

За даними Реєстру хворих на туберкульоз, за дев’ять місяців 2018 р. в Україні досягнуто безпрецедентно високих цільових показників з охоплення тестуванням на ВІЛ пацієнтів із ТБ та призначення АРТ пацієнтам з ко-інфекцією ТБ/ВІЛ.

Цього неможливо було б досягти без спільних зусиль фахівців Центру громадського здоров’я, фтизіатричної служби, лікарів-інфекціоністів центрів профілактики та боротьби зі СНІДом, а також неурядових організацій. На сьогодні всі пацієнти з туберкульозом можуть безкоштовно отримати діагностику ВІЛ-інфекції, а за встановлення діагнозу ВІЛ — і всі препарати для АРТ.

За результатами аналізу, частка випадків ТБ в обстежених на ВІЛ з-поміж осіб, які лікувалися від туберкульозу протягом зазначеного періоду, склала 98,9% пацієнтів. У цьому зв’язку слід відзначити без перебільшення блискучу роботу протитуберкульозних служб Кіровоградської, Миколаївської та Херсонської областей. Адже тут обстежили на ВІЛ 100% пацієнтів із ТБ. В інших регіонах України охоплення тестуванням на ВІЛ також було високим та сягало значень від 97,9% до 99,9%. Важливу роль у цьому відіграв Центр громадського здоров’я МОЗ України, який забезпечив наявність достатньої кількості тестів на ВІЛ.

Що стосується показника охоплення АРТ серед пацієнтів з ТБ/ВІЛ, то загалом по країні він сягнув 90,8%, або 3 989 пацієнтів з ТБ/ВІЛ одночасно отримували лікування від туберкульозу та ВІЛ-інфекції. Кіровоградська область і тут посіла перше місце із результатом 100%. Такі результати свідчать про ефективну співпрацю між регіональними фтизіатричними службами і центрами профілактики та боротьби зі СНІДом. Зараз доступ до АРТ отримали всі пацієнти, незалежно від показників імуносупресії.

Водночас, десять областей України не досягли цільового значення охоплення АРТ (90%), а саме Вінницька (88,8%), Дніпропетровська (86,8%), Житомирська (85,9%), Київська (87,3%), м. Київ (89,6%), Одеська (80,7%), Сумська (88,1%), Тернопільська (88,9%), Харківська (89,7%), Хмельницька (71,4%), Чернігівська (89,3%).

Високий загальний результат свідчить насамперед про розуміння важливості проблеми ко-інфекції ТБ/ВІЛ як на рівні медичної служби, так і серед пацієнтів. І хоча не всі регіони показали максимальні досягнення, досвід Кіровоградської області засвідчив, що 100% виконання цільових показників можливе і це вже стало реальністю.

Інформація з сайту ЦГЗ МОЗ України

https://phc.org.ua/news/show/v-ukrajini-vpershe-dosyagnuto-naivishchogo-pokaznika-svojechasnogo-viyavlennya-ko-infekciji-tbvil-sered-hvorih-na-tuberkuloz