Як зберегти здоров’я взимку.

Фізична активність, особливо взимку, допомагає нам залишатись здоровими, а імунній системі – боротись     з хворобами. Дослідженнями доведено, що люди, які регулярно мають помірні фізичні навантаження, рідше хворіють на застуду. Зокрема, фізична активність допомагає знизити ризик гострих респіраторних інфекцій  більше ніж на 20%.

Щоб отримувати користь для здоров‘я, варто щотижня приділяти 150 хвилин вправам помірної інтенсивності або ж 75 хвилин для інтенсивного тренування.  Під час вправ помірної інтенсивності (ходьба, їзда на велосипеді з середньою швидкістю, йога, танці) людина спалює від 3,5 до 7 ккал на хвилину. Під час вправ із інтенсивним навантаженням               (біг, швидка ходьба, бойові мистецтва) ми витрачаємо понад 7 ккал на хвилину.

Як бути активним, коли холодно:

Виходьте на прогулянки. Це покращить роботу серцево-судинної системи та допоможе підготувати судини до зміни температур. Водночас прогулянки на вулиці знижують стрес та сприяють утворенню вітаміну D, який вкрай необхідний в холодну та темну пору року.

Правильно обирайте одяг. Одягайтесь так, щоб вам було тепло і зручно. Краще, щоб до тіла щільно прилягав один шар одягу – наприклад, термобілизна. Поверх неї – теплий светр та  верхній одяг, який має захищати від вітру та снігу. Така комбінація створить шар повітря, що грітиме тіло.

Використовуйте кожну можливість, щоби бути активними. Розмовляйте телефоном стоячи, підіймайтесь сходами замість ліфта, ходіть пішки по ескалатору, виходьте на зупинку раніше чи паркуйте автомобіль трохи далі від офісу. Кожна така дія робить внесок у вашу рухову активність і робить вас ближчими до досягнення рекомендованої норми фізичних навантажень.

Прибирайте вдома. Помірною активністю можна займатись вдома. Прибирання підлоги, миття посуду, викидання сміття та навіть розкладання продуктів в холодильнику – все це також допомагає бути активними. Чим вища інтенсивність фізичних вправ, то більше калорій ми спалюємо.

Не забувайте, що будь-яка фізична активність краща, ніж її відсутність.