Близькосхідний респіраторний синдром.

За інформацією ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут імені І.І.Мечнікова МОЗ України» на цей час, починаючи з вересня 2012 року у світі зареєстровано 2262 лабораторно підтверджених випадків інфікування людей MERS-CoV, у тому числі 803 (35,5%) летальних.

Близькосхідний респіраторний синдром вперше був зареєстрований у 2012 році , потім випадки цього захворювання були зареєстровані у 27 країнах світу, але найбільша кількість випадків реєструється у Саудівській Аравії (1886) та Об’єднаних Арабських Еміратах (87).

Крім інших країн Близького Сходу (Алжир, Бахрейн, Єгипет, Іран, Йорданія, Кувейт, Ліван, Ємен, Оман, Катар, Туреччина, Туніс) поодинокі випадки реєструвались у Австрії, Франції, Німеччині, Нідерландах, Греції, Італії, Об’єднаному Королівстві, Китаї, Філіппінах, Таїланді, Малайзії, Сполучених Штатах Америки. Захворілі або нещодавно відвідували Близький Схід, або контактували з хворими, які повернулись звідти.

Спалах Близькосхідного респіраторного синдрому було зареєстровано у Республіці Корея в 2015 році, коли захворіло 183 особи. Крім формування осередків за місцем мешкання хворих мало місце внутрішньолікарняне поширення MERS-CoV серед працівників охорони здоров’я, пацієнтів у лікарнях і членів їх родин.

Нагадаємо, що MERS-CоV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus)- «Близькосхідний респіраторний коронавірусний синдром» – вірусна інфекція, яка викликає тяжкі ураження дихальної системи (пневмонію) та характеризується високим рівнем летальності. Відомо, що до захворювання призводить контакт з інфікованими людьми або верблюдами.

Під час перебування в ендемічних країнах можливо знизити ризик зараження, дотримуючись певних правил:

–       уникати контактів з захворілими на респіраторні інфекції;

  • додержуватись правил особистої гігієни;
  • у разі виникнення симптомів захворювання потрібно обов’язково звернутись до лікаря.

ВООЗ не рекомендує вводити будь-які обмеження на поїздки або торгівлю.