Стан захворюваності гострими кишковими інфекціями в області у 2018 році

За підсумками 2018 року гострі кишкові інфекції традиційно займають одне з провідних місць у загальній структурі інфекційної захворюваності населення області.

Зареєстровано 5855 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції проти 7540 у 2017 році, показник захворюваності склав 218,02 на 100 тис. населення проти 278,9.

У розрізі окремих нозологічних форм  гострих кишкових інфекцій відмічається зростання на 10,4% захворюваності гастроентероколітами з невстановленим збудником, зниження захворюваності сальмонельозом на 15,5 %, шигельозом на 12,1%, гастроентероколітами з встановленим збудником на 31,6%, ротавірусним ентеритом на 48,0%, ієрсиніозом на 9,1%. Не реєструвались випадки черевного тифу та паратифів.

Гострі кишкові інфекції найчастіше вражають дітей, питома вага яких у загальній захворюваності становить 70%, а при шигельозах сягає майже 100,0%.

Найбільш ураженою є молодша вікова група (0-4 роки), яка становить 65,7% від загальної захворюваності дитячого населення та 46,0% від загальної кількості хворих.

У захворюваності превалює неорганізоване дитинство, відсоток неорганізованих дітей складає 54,0%. Відсоток дітей, що відвідують дитячі навчальні заклади – 20,4%, школярів – 22,0%.

Неблагополуччя епідемічної ситуації підтверджується реєстрацією спалахів. У 2018 році зареєстровано 4 спалахи гострих кишкових інфекцій з кількістю постраждалих 39 осіб, у тому числі 23 дитини (59,0%). Основними причинами виникнення спалахів було порушення правил особистої гігієни, недотримання технологічних умов приготування та зберігання страв, незадовільні санітарні умови, в яких готувались та зберігались харчові продукти та страви.

Додатково: гострі кишкові інфекції – це група хвороб, попередження яких безпосередньо залежить від Вашої особистої санітарної культури, але попередити їх під силу кожному.

Як правило, ці захворювання протікають гостро: пронос, болі в животі, блювота, слабкість, підвищення температури. При появі перших ознак необхідно негайно звернутися до лікаря. Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням. Особливо небезпечними вони є для новонароджених та дітей молодшого віку.

       Бережіть своє здоров’я!