Як правильно харчуватись взимку

Надворі зима. Більшість з нас починають відчувати занепад сил, коли легко псується настрій і постійно хочеться чогось смачненького. Як же правильно харчуватись взимку? Сьогодні розповімо вам як це  організувати, бо практично всі ми в складанні свого зимового раціону допускаємо певні помилки. І ознайомитися з ними корисно хоча б для того, щоб навчитися правильно і недорого харчуватися взимку. Наприклад, багато людей в зимову пору року свідомо чи інтуїтивно починають збільшувати калорійність свого харчування. Вони вважають, що так їх організм отримає більше необхідної енергії для боротьби з холодом та інфекційними захворюваннями. І такий підхід до харчування дійсно виправданий, якщо ви ведете активний спосіб життя. Але якщо ваша активність в порівнянні з літнім часом не збільшилася, то краще вживанням додаткових калорій не захоплюватися. Інакше ви в кращому випадку наберете зайву вагу, в гіршому – створите нездорове навантаження своїй печінці і серцево-судинній системі. Ще одна помилка більшості людей, які не замислюються, як правильно харчуватися взимку – активне вживання алкоголю. Рясне вживання алкогольних напоїв негативно впливає на імунітет, в результаті чого людина виявляється більш схильною до різних захворювань. Рішення проблеми просте і очевидне. Замініть жирне м’ясо на пісне, майонез на знежирений йогурт, а алкогольні напої на чаї та чисту воду, і ви тут же помітите, як ваше самопочуття почне поліпшуватися. І запам’ятайте – якщо ви задалися метою налагодити правильне харчування взимку, меню, незважаючи на сезон, може бути дуже різноманітним.

Незважаючи на те, що в зимову пору року асортимент свіжих фруктів, ягід і овочів залишає бажати кращого, харчуватися повноцінно та якісно при бажанні зможе кожен з нас. Для цього достатньо стежити за різноманітністю меню і чітко знати, яким продуктам слід віддавати перевагу. І тоді питання, як організувати правильне і недороге харчування взимку для вас і вашої родини, не здасться таким вже складним.

Пісне м’ясо. Саме воно буде ефективно підтримувати вас у тонусі в холодну пору року. При можливості спробуйте чередувати курку, індичку, нежирну телятину, кролика. Постарайтеся не вживати м’ясо одночасно з вуглеводами – хлібом, пастою, крупами та картоплею. Так вам вдасться уникнути неприємної тяжкості в шлунку.

Гарячі супи. Відмінне рішення для тих, кого цікавить, як харчуватися взимку, щоб схуднути. Овочеві супи добре зігріють вас і при цьому абсолютно не позначаться на фігурі. В якості інгредієнтів згодяться всі сезонні овочі: морква, цибуля, часник, цвітна капуста, селера, гарбуз, білокачанна капуста, зелений горошок і не тільки. Якщо для вас важливо, щоб відчуття ситості протрималося якомога довше, то додайте в такий супчик також трохи грибів  або локшини.

Сухофрукти. Саме вони повинні бути у вас під рукою кожен раз, коли вам захочеться побалувати себе чимось солодким. Фініки, чорнослив, курага, інжир, родзинки – ці сухофрукти не тільки смачні, але ще і дуже корисні. І на відміну від традиційних солодощів вони не позначаться негативно на вашому здоров’ї та  фігурі.

Корисні чаї. Грамотне харчування взимку обов’язково передбачає вживання гарячих напоїв. Якщо ви змерзли і хочете зігрітися, то приготуйте собі чашечку чаю. Ну а щоб не хворіти і ефективно протистояти простудним захворюванням, не забудьте додати в нього мед, лимон, гвоздику або імбир.

 Побільше вітамінів. Щоб поліпшити ситуацію з вітамінами, звертайте увагу на звичні для нас овочі та фрукти.  Буряк, морква і капуста – салати, соки і борщі з цих овочів необхідні взимку щодня. Ці наші традиційні овочі довго зберігають вітамінний склад, а також більшість мікро- і макроелементів.  Найвідомішим помічником у підтримці імунітету є вітамін С. Його недостача проявляється в занепаді сил, сонливості, пригніченому настрої, частих застудах. Поповнити запаси вітаміну С можна, вживаючи цитрусові, гранат, ківі, шипшину, смородину, калину. Аби не впасти в зимову депресію, фахівці радять зміцнювати нерви. Найбільш корисним елементом для цього є магній, якого багато  у  хурмі. Взимку справжньою паличкою-виручалочкою для всіх, хто прагне перемогти гіповітаміноз, будуть квашені овочі. Квашена капуста – це просто унікальний продукт. Якщо він буде щодня на столі, авітаміноз вам не загрожує.

Взимку організму людини просто катастрофічно не вистачає вітаміну D, який виробляється під впливом сонячних променів. Цей вітамін сприяє зміцненню імунітету, допомагає протистояти алергії і інфекції, а також запобігає появі зимової депресії. Нестачу вітаміну D можна заповнити завдяки  внесенням  деякої розмаїтості в своє харчування. Так, якщо на вулиці стало зовсім мало сонця, то включіть в свій раціон більше грибів, морської риби, яєць, твердий сир та  м’ясо (особливо, печінку). Щоб зберегти взимку міцні нігті і гарне волосся, необхідно вживати вітамін А (ретинол). Цей вітамін міститься в гарбузі та моркві, перці, картоплі, капусті броколі, обліписі, а також у яловичині, рибі та яєчному жовтку. Збереже вашу шкіру від морозів та надмірної сухості, і як наслідок зморшок, вітамін Е, який міститься у свіжому молоці, яєчному жовтку, горіхах та рослинних оліях.

Таким чином, правильне і повноцінне харчування взимку організувати зовсім нескладно. При грамотно складеному меню ваш організм буде отримувати всі необхідні для його повноцінного функціонування вітаміни і мікроелементи, а ви завжди будете в гарному настрої.