ЦГЗ підтримує законопроект № 9507 про обмеження ПЕТ-відходів у цивільному обігу

28 січня у Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 9507 «Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу». Мета законодавчої ініціативи — зменшити кількість небезпечних відходів з поліетилену, що утворюються внаслідок недбалого використання пластикових пакетів.

Пластикові пакети розкладаються понад 100 років. Утилізувати такий матеріал складно, оскільки під час його спалювання виділяється чимала кількість токсичного бісфенолу-А (BPA), який спричиняє онкологічні захворювання, негативно впливає на репродуктивну функцію та імунну систему.

Щороку лише у країнах Європейського Союзу використовують понад мільйон тонн одноразових поліетиленових пакетів. В Україні людина щороку викидає близько півтисячі пластикових пакетів.

Сьогодні використання пластику обмежено в багатьох країнах світу. Зокрема, у Франції, Італії, Сінгапурі заборонено будь-які пластикові пакети. В Ірландії, Латвії, Данії для торговельних організацій запроваджено податок на пластикові мішки. Обіг пластикових пакетів обмежили навіть у Китаї, а в Танзанії за реалізацію таких виробів можуть ув’язнити до одного року.

24 жовтня 2018 р. Європарламент остаточно заборонив цивільний обіг окремих видів продукції з поліетилену. Таке рішення зумовлено загрозою глобальної екологічної катастрофи, що пов’язана з використанням людьми пластику.

В Україні зменшення обігу поліетиленової продукції законодавчо не врегульовано. Окремі питання регламентує закон «Про захист прав споживачів», а також Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Законопроект № 9507 передбачає заборону реалізації в магазинах, павільйонах та інших об’єктах роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів, за винятком біорозкладаних пластикових пакетів і надлегких пластикових пакетів, призначених для пакування свіжого м’яса, риби та продуктів з них, а також сипких виробів. Крім того, передбачено обов’язкове маркування пластикових пакетів.

Пропонований законопроект вносить зміни до Закону України «Про захист прав споживачів», зокрема, запроваджує відповідальність за порушення цього закону та визначає компетенцію у цих питаннях центрального органу виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів.

За словами авторів, реалізація законопроекту № 9507 не потребує додаткових витрат із державного бюджету.

Ухвалення цього документа наблизить вітчизняне законодавство до законодавства Європейського Союзу, значно знизить обсяги відходів із поліетилену, а отже сприятиме поліпшенню стану навколишнього природного середовища і здоров’я населення.

Центр громадського здоров’я підтримує цю ініціативу і нагадує, що вже зараз кожен із нас може використовувати замість шкідливого одноразового пластику більш екологічні й довговічні пакувальні матеріали.

 

 

Інформація з сайту Центра громадського здоров’я МОЗ України