Про реєстрацію випадку дирофіляріозу

07 лютого 2019 року у Первомайському районі Харківської області зареєстровано випадок дирофіляріозу у хворої, яка звернулася за медичною допомогою до Комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна лікарня №14 ім. проф.                          Л.Л. Гіршмана» Харківської міської ради зі скаргами на набряк, почервоніння та болі в області лівого ока.

Хворій проведено оперативне втручання та видалено нематоду. Видалена нематода досліджена у бактеріологічній лабораторії ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» і визначена як Dirofilaria repens.

З епіданамнезу встановлено, що хвора з серпня 2018 року відчувала набряк та біль в області лівого підщелепного лімфовузла. Згодом набряк перемістився в область лівої скроні, де утворилась пухлина розміром з горошину, яка періодично запалювалась та турбувала хвору.

В осередку, за місцем проживання хворої фахівцями ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» проведено епідеміологічне та ентомологічне обстеження та запроваджено комплекс протиепідемічних заходів.

Довідкова інформація. Дирофіляріоз – трансмісивне паразитарне захворювання, яке передається через укуси кровосисних комах, здебільшого комарів. Джерелом інфекції є уражені дирофіляріями собаки, кішки та інші хижаки. Збудником захворювання – тонкі ниткоподібні круглі гельмінти. В організм людини потрапляють личинки паразита, які повільно ростуть, досягаючи значних розмірів (до 30 см).

На території України випадки дирофіляріозу у людей пов’язані з паразитуванням виду D. repens, який викликає підшкірну та очну форми захворювання.

Нагадуємо! Щоб попередити зараження дирофіляріозом необхідно:

– стежити за станом здоров’я домашніх тварин;

– обмежувати прогулянки тварин у вечірній час;

– проводити засітчування вікон та дверей від зальоту комарів;

– знищувати комарів у місцях виплоду, помешканнях, тваринницьких приміщеннях;

– використовувати репеленти для  індивідуального захисту від нападу комарів.