Деякі факти з історії бар’єрної контрацепції

13 лютого — Міжнародний день презерватива (International Condom Day). Це неформальне свято відзначають напередодні Дня закоханих, адже доведено, що презервативи є найбільш дієвим і доступним засобом для уникнення незапланованої вагітності та інфекцій, що передаються статевим шляхом. Але так було не завжди…

Серед істориків нема єдиної думки з приводу того, чи використовували кондоми в античності. За деякими даними, презервативами користувалися ще e Древньому Єгипті і Стародавньому Римі.

Найдавнішим свідченням про існування презерватива є його зображення у французькій печері, зроблене 12 000–15 000 років тому. Контрацептиви перестали застосовувати після падіння Римської імперії у V ст. Чинником, який зупинив розвиток контрацепції, було поширення християнства, що оголосило будь-які контрацептивні методи гріхом.

Наприкінці XV ст. почалися епідемії сифілісу, і саме для захисту від нього італійський лікар Габріель Фалопій рекомендує застосування замоченого у спеціальному хімічному розчині та висушеного льняного чохла. Презервативи набули широкого розповсюдження, але і зазнавали чималої критики як аморальна практика. Утім, продаж цих засобів швидко зростав. Виготовляли їх із льону, шкіри, оброблених сіркою чи каустичною содою кишок або сечового міхура тварин.

До кінця XVIII ст. застосування презервативів обмежувалося непоінформованістю населення про венеричні захворювання, а головне — їхньою високою ціною. Для типової повії ціна одного презерватива дорівнювала її заробітку за кілька місяців.

А вже на початку XIX ст. контрацепцію вперше стали пропагувати більш широко. Перший гумовий презерватив з’явився 1855 р. Головною перевагою гумових виробів була можливість багаторазового використання, що робило їх економічнішими.

Друга половина XIX ст. ознаменувалася боротьбою проти кондомів законодавчими методами. Незважаючи на критику і законодавчі заборони, наприкінці XIX ст. презервативи залишалися найпопулярнішим засобом контролю народжуваності у Західному світі.

У 1920 р. було винайдено латекс, і кондоми почали виробляти вже з нього. Вони були тонші та міцніші, ніж старі гумові презервативи, могли зберігатися п’ять років, а не три місяці, потребували менших затрат на виробництво, яке стало пожежобезпечним.

У 1981 р. газета New York Times вперше опублікувала статтю про синдром набутого імунодефіциту (СНІД), а 1982 р. було висловлено припущення, що СНІД передається статевим шляхом. У відповідь на це генеральний хірург США підтримав програми з пропаганди кондомів, але дехто вважав, що СНІД є хворобою гомосексуалів і наркоманів, які отримують те, на що заслуговують. Проте у пресі було розгорнуто масштабні рекламні кампанії, що пропагують презервативи як спосіб боротьби зі СНІДом. Кондоми почали продавати в різних магазинах, зокрема супермаркетах і роздрібних мережах.

Отже, цей маленький виріб витримав багато перетворень і значною мірою удосконалився. На сьогоднішній день презервативи є одним із найрозповсюдженіших способів контрацепції та запобігання інфекціям, що передаються статевим шляхом. Навіть уявити складно, щоб у сучасному світі забороняли їхнє використання та продаж. Навпаки, презервативи радять застосовувати й часто проводять акції з безкоштовного їх розповсюдження.

З нагоди глобальної соціальної ініціативи «Міжнародний день презерватива», спеціально напередодні Дня всіх закоханих, Фундація АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) відкриває арт-інсталяцію з елементом доповненої реальності від відомого українського митця Володимира Бєлоконя, що присвячена безпечному коханню.

На інсталяції буде закріплена табличка із QR-кодом, що містить посилання на карту пунктів тестування на ВІЛ по всій Україні та інформацію про шляхи поширення і засоби профілактики ВІЛ-інфекції.

Під час заходу 13 лютого з 9:30 до 15:00 всі охочі в Парку імені Тараса Шевченка (біля фонтану з боку вулиці Л. Толстого) зможуть швидко протестуватися на ВІЛ у мобільному пункті, безкоштовно отримати контрацептиви та інформацію про ВІЛ-інфекцію, а також за допомогою AR-елементу дізнатися про поширені у суспільстві міфи про презервативи.

Інформація з сайту ЦГЗ МОЗ України

https://phc.org.ua/news/show/deyaki-fakti-z-istoriji-barjernoji-kontracepciji