Профілактика ротавірусної інфекції

Ротавірусна інфекція – гостре кишкове захворювання, що відоме як «шлунковий» чи «кишковий грип», ротавірусний гастроентерит.

Ротавіруси досить стійкі до впливу чинників зовнішнього середовища, здатні тривалий час зберігати життєздатність на різних поверхнях, руках, у продуктах харчування та воді.

Уразливі до захворювання люди в будь-якому віці, але найчастіше хворіють діти молодшого віку. У розвинених країнах ротавірус є причиною близько половини всіх кишкових розладів у дітей до двох років.

Джерелом інфекції є хвора людина або здоровий вірусоносій, які виділяють вірус у зовнішнє середовище з фекаліями. Передається інфекція при недотриманні правил особистої гігієни, при вживанні забруднених харчових продуктів, води.

Виражена зимова, зимово-весняна сезонність захворюваності свідчить про існування і повітряно-крапельного шляху передачі цієї інфекції.

У перебігу хвороби виділяють інкубаційний період тривалістю від 12 – 24 до 48 годин, гострий період від 3 до 7 діб та період відновлення до 5 діб.

Починається захворювання з нежитю та болю у горлі, що часто приймають за гостре респіраторне захворювання або грип. Потім з’являються характерні ознаки захворювання: нудота, блювота, рідкі, яскраво-жовті пінисті випорожнення до 20 разів на день, метеоризм, млявість, висока температура. Наслідком перенесеної інфекції в дитячому віці може бути порушення функції органів і систем, формування у дітей схильності до інших інфекційних та соматичних захворювань.

Для профілактики ротавірусної інфекції необхідно суворо дотримуватися правил особистої гігієни (мити руки після відвідування туалету та громадських місць, перед їжею) та правил приготування їжі. Овочі та фрукти необхідно ретельно мити та обдавати окропом. Вживати слід тільки питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання. Особливу увагу приділяти якості молочної продукції. Не вживати продукти сумнівного походження та з вичерпаним терміном придатності.

Досить ефективною профілактикою є вакцинація. Для специфічної профілактики ротавірусної інфекції розроблено дві вакцини Rotariks (Glaxo-SmithKline) та RotaTeg (MSD), які включені до календарів профілактичних щеплень більшості Європейських країн та дозволяють захистити від важких форм захворювання у 90 100% випадків. В Україні вакцинація проти даної інфекції рекомендується дітям, але не є обов’язковою.