Про ситуацію з карантинних інфекцій у світі

Подорожуючи світом слід пам’ятати, що існують особливо небезпечні захворювання, які є на сьогодні досить актуальними – хвороба, спричинена вірусом Ебола, гарячка Ласа, жовта гарячка. В окремих регіонах реєструються випадки захворювань на хантавірусну інфекцію, сибірську виразку, кясанурську лісову хворобу.

За інформацією ВООЗ триває подальше поширення хвороби, спричиненої вірусом Ебола, у Демократичній республіці Конго. Найбільша кількість нових випадків захворювання зареєстровано у госпітальному окрузі Катва, де мало місце внутрішньолікарняне зараження у медичних центрах. За оцінкою ризику ВООЗ на національному та регіональному рівнях ризик розповсюдження дуже високий. З початку спалаху зареєстровано 752 випадки хвороби, включаючи 465 померлих.

У Нігерії продовжується спалах гарячки Ласа, де тільки у січні 2019 року лабораторно підтверджено 213 випадків. Епідемічна ситуація свідчить про досить швидке зростання передачі вірусу гарячки Ласа, що  обумовлено початком нового сезонного підйому захворюваності. Випадки гарячки реєструвалися в 16 штатах.

Також відносно до Нігерії ВООЗ інформує про епідемічне неблагополуччя з жовтої гарячки в штаті Едо, де було зареєстровано 146 підозрілих випадків, з яких 32 підтверджено лабораторно. За оцінкою ризику ВООЗ на національному рівні ризик оцінюється як високий, на регіональному рівні – помірний. Випадки захворювання на жовту гарячку також реєструються у Бразилії – у поточному сезоні було зареєстровано 12 випадків цього захворювання у південній частині штату Сан-Паулу (найбільша кількість захворілих у муніципалітеті Ельдорадо), в тому числі 6 випадків смерті.

Міністерство охорони здоров’я Панами повідомило про збільшення числа випадків хантавірусної інфекції в провінції Лос-Сантос. Також триває спалах цієї інфекційної хвороби у Аргентині.

Випадки захворювання на сибірську виразку зареєстровані у Зімбабве (8 випадків). З початку 2019 року повідомлено про спалах у Танзанії – з грудня 2018 по січень 2019 було зареєстровано захворювання 81 людини зі шкірною формою сибірської виразки, включаючи 4 випадки смерті. Також триває спалах цього захворювання у Кенії – випадки захворювання реєструються як серед великої рогатої худоби так і серед людей.

В Індії реєструється спалахова захворюваність кясанурською лісовою хворобою у районі Шівамогга штат Карнатака. Випадки захворювань серед людей зв’язані або передують загибелі мавп у неблагополучних районах.

Під час перебування в ендемічних країнах можливо  знизити  ризик зараження   уникаючи контактів з захворілими на інфекційні хвороби, додержуючись правил особистої гігієни та безпечного харчування (не вживати воду, страви та спеції, які придбані у сумнівних місцях), використовувати репеленти. У разі виникнення симптомів захворювання потрібно повідомити свого туристичного гіда та обов’язково звернутись до лікаря.