Рух –це життя

Життя – це постійний рух: рідини переміщаються між клітинами і всередині клітин, всмоктуються поживні речовини, виробляється енергія, а продукти метаболізму виводяться з організму. Місцева або загальна зупинка руху (сповільнення кровообігу, порушення руху міжклітинної рідини) викликає хворобу. Щоб одужати, потрібно відновити здоровий обмін речовин у організмі: мікроциркуляцію крові, лімфи у тканинах внутрішніх органів. Таблетки і хімічні препарати тут не допоможуть. Ось і виходить, що продаж ліків зростає, з’являються нові продукти харчування, покращується медичне обслуговування, а кількість хронічних захворювань збільшується. Ви не замислювалися, чому так?

Численними науковими дослідженнями доведено, що рухова активність значною мірою сприяє зменшенню негативного впливу на організм людини шкідливих звичок, підвищенню стресостійкості та відволікає від асоціальної поведінки. Під впливом фізичного навантаження виділяються гормони ендорфіни, відомі як «гормони щастя». Завдяки цим гормонам ми відчуваємо ейфорію, легкість, спокій нервової системи. Ендорфіни діють як знеболювальне в екстремальних для людини ситуаціях, активують мислення і захисні сили організму. Нестача ендорфінів в організмі призводить до депресії.

Рухова активність є генеруючим та стимулюючим чинником у системі здорового способу життя, має важливе значення для вдосконалення фізичного розвитку особи, профілактики надмірної маси тіла та ожиріння, а також сприяє зменшенню ризику виникнення серцево-судинних захворювань, діабету, остеопорозу, окремих онкологічних захворювань та депресії.

Згідно статистичних даних, за останні 40 – 60 років у високорозвинутих країнах (Фінляндія, Японія, Канада, Австралія) завдяки державній політиці, спрямованій на створення умов для широкого впровадження у повсякденне життя різних форм рухової активності в органічному поєднанні з раціональним харчуванням, боротьбою проти шкідливих звичок та покращенням екологічного середовища, смертність людей молодого та середнього віку скоротилась у кілька разів, середня тривалість життя збільшилася на 15-20 років.

Враховуючи передовий світовий досвід,  указом Президента  України  №42/2016 схвалено Національну стратегію з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року “Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація». Метою Національної стратегії є формування у суспільстві умов для оздоровчої рухової активності та здорового способу життя з метою  формування здоров’я громадян як найвищої соціальної цінності   держави.

Останнім часом в Україні спостерігається позитивна тенденція до зростання кількості осіб, які використовують різні види та форми оздоровчої рухової активності.

Найпоширенішим і найдоступнішим видом рухової діяль­ності людини є ходьба. Її можна використовувати у щоденному житті людини будь-якого віку, з різним рівнем фізичної підго­товки і стану здоров’я. На  реабілітаційному етапі ходьба відіграє важливу роль у процесі одужання і пристосування організму до звичного об’єму фізичної діяльності. Про користь ходьби відомо давно. Підраховано, що міський житель XIX століття протягом дня робив близько 30 тисяч кроків, тепер же міський житель і 10 тисяч не набирає. За підрахунками  японських вчених саме 10 тисяч кроків (сім-вісім кілометрів) –  мінімальна норма, що зберігає тренованість серцево-судинної, м’язової і дихальної системи. А користь від цього, здавалося б зовсім нескладного заняття, величезна. Усього лише півгодини прогулянки наповнять ваші м’язи енергією і киснем, знімуть втому, а згодом і зміцнять організм.

Біг з усіх видів спорту має найбіль­ш сприятливий вплив на серцево-судинну систему в цілому, при цьому зростає життєва ємність легень, покращується обмін речовин, вдосконалюється робота м’язової системи, активізуєть­ся діяльність нервової системи й ендокринного апарату. В ре­зультаті підвищується працездатність організму, його опірність до несприятливого впливу зовнішнього середовища. Біг є гар­ним засобом психологічної саморегуляції, використовується для боротьби з нервовою перенапругою і шкідливими звичками.

Невід’ємною умовою занять бігом є відповідність потужності та тривалості навантаження до стану здоров’я та фізичної підготовки людини. Недотримання цієї вимоги може стати причиною як поганого впливу фізичних навантажень і розвитку серйозних ускладнень, так і причиною відсутності необхідного тренувального ефекту. Тому особи, які бажають займатися бігом, обов’язково повинні пройти ретельне медичне обстеження.

Спочатку для бігу потрібно  вибрати відповідне місце. Краще всього,  якщо таким місцем буде парк або стадіон. Необхідно, щоб місце  пробіжки було як найдалі від територій промислових підприємств та не менше ніж 50 м від автомобільних магістралей (особливо з інтенсивним рухом автотранспорту), оскільки при збільшенні частоти дихання та об’єму вентиляції легень в організм надходить й велика кількість шкідливих речовин, що містяться в атмосферному повітрі. Пробіжка, як й інші фізичні навантаження, не повинна здійснюватись натщесерце. Взуття повинно бути комфортним та відповідати покриттю бігової поверхні. Спортивний одяг з натуральних тканин   не повинен обмежувати рухи та має відповідати погодним умовам на вулиці. Дуже важливо  під час бігу слідкувати за диханням. Правильне дихання – тільки через ніс. Після закінчення бігу необхідно випити фруктовий сік або воду, бажано збагачену мінеральними солями.

В останній час набули популярності  різноманітні заняття  в тренажерних залах. Вони мають безліч переваг, серед яких, перш за все, схуднення. Рухова активність в залах повинна здійснюватись у комфортних умовах. При виборі місця тренування важливо звертати увагу на наявність  у приміщеннях достатньої вентиляції. У спортивних залах повинна бути обладнана припливно-витяжна штучна вентиляція з деяким переважанням притоку повітря над витяжкою. Найбільш дос­конала система штучної вентиляції — з  кондиціонуванням  повітря, що надасть можливість автоматично підтримува­ти потрібні параметри температури, вологості, швидкості руху та чистоти повітря.

Отже, переваги кожного виду рухомої активності очевидні. Що обрати – вирішувати Вам.

Будьте активними, займайтеся фізичними вправами з гарним і позитивним настроєм, активно відпочивайте та бережіть своє здоров’я!