Дезінфекція води в колодязі

Вживання якісної води є однією з найважливіших потреб людини та запорукою збереження її здоров’я. Треба розуміти, що вода з-під землі, це не завжди абсолютно чиста, безпечна і придатна для вживання вода.

За 2018 рік в м. Харкові та Харківській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 5267 проб води з джерел нецентралізованого водопостачання, з яких 45,9%  не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативних показників по загальній жорсткості, кольоровості, каламутності, вмісту нітратів, нітритів, фторидів, аміаку, сульфатів, хлоридів, сухого залишку, заліза. За мікробіологічними показниками досліджено 2278 проб води з колодязів та каптажів джерел, з них 28,2% проб не відповідають нормативам.

Інфікування води в колодязях збудниками інфекційних хвороб може відбутися при потраплянні до них господарсько-фекальних стічних вод, забруднених виділеннями хворих і бактеріоносіїв. Через воду можуть передаватися черевний тиф, холера, дизентерія, гепатит, туляремія, лептоспіроз та інші інфекційні хвороби.

З різних причин у колодязь також можуть проникнути пил, бруд, дрібне сміття, і навіть трупи гризунів.

Вода в колодязях крім того, може інфікуватися патогенними збудниками при внесенні їх у воду через відра, якими користуються для забору води. Ризик інфікування води в колодязях збудниками кишкових інфекцій та іншими патогенними збудниками зростає в період паводків та інтенсивних атмосферних опадів.

Дезінфекцію колодязя проводять при встановленні бактеріального забруднення води, при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затопленні територій внаслідок відтаювання снігів, сильних злив), а також з профілактичною метою: очищення та ремонт колодязя.

Головна мета дезінфекції води полягає у зниженні рівня патогенних та умовно патогенних мікроорганізмів. Існує велика кількість фізичних і хімічних підходів, що дозволяють продезінфікувати воду і зробити її придатною для пиття.

Для проведення фахової дезінфекції колодязів слід звертатись до спеціалізованих підприємств профілактичної дезінфекції, які мають право на проведення робіт з дезінфекції колодязів, відповідно до існуючих алгоритмів (регламентів).

Слідкуйте за утриманням свого колодязя, з якого споживаєте воду, та територією навколо нього!