Кліщі – велика небезпека

У весняно-літній період у людей, що виїжджають на відпочинок у «зелену зону», роботи на присадибних ділянках з’являється один маленький ворог – кліщ, дуже небезпечна комаха, яка є переносником кліщового бореліозу (або хвороби Лайма). Розпізнати цю комаху не складно, вона має характерний бурий або коричневий колір, витягнутий тулуб діаметром від двох до п’яти міліметрів з темною плямою на голові. Пересувається кліщ повільно, лише по кілька міліметрів за секунду, тому його не важко помітити і зняти з себе або свого одягу до того, як він встигне вибрати місце і присмоктатися. Переважно кліщ нападає на свою жертву, сидячи на траві або не дуже високо на гілках дерев і чагарників. Коли людина, що проходить повз таку рослину, зачіпає її, кліщ переповзає на одяг.

Хвороба Лайма названа за найменуванням міста в США, де вперше це захворювання було виявлено. Це – інфекційне трансмісивне захворювання, що викликається, бореліями. Воно проявляється у вигляді ураження шкіри (мігруючої еритеми), центральної нервової та опорно-рухової систем, може призвести до артриту і серйозних захворювань серця.

Як захистити себе від кліща?

При відвідуванні паркових зон, скверів, лісових масивів, територій, прилеглих до водойм –  правильно вибирайте свій одяг. Верхній одяг (відповідно до погодних умов) – куртка, сорочка – повинні бути з довгими рукавами, які щільно облягають зап’ястя. Всі гудзики повинні бути застебнутими до самого комірця. Не зайвим буде зав’язати навколо шиї хустку, яку слід заправити за комір. Дуже зручно застосовувати одяг з капюшоном, таким чином, ви захистите голову. Куртка або сорочка повинна бути заправлені в штани, які в свою чергу заправляються в шкарпетки, черевики або чоботи. Головна вимога безпеки – залишити щонайменше відкритого шкірного покриву.

Кліщ ніколи не нападає відразу. Спочатку він чіпляється за одяг, а потім, протягом кількох годин повзе, вибираючи найбільш зручне місце для укусу. Такими місцями найчастіше бувають ніжні й теплі ділянки шкіри. Враховуючи цю обставину, що швидкість пересування кліща не висока, найчастіше оглядайте одяг і незахищені ділянки шкіри під час зупинок. При зупинці на ночівлю не забудьте про намет, який необхідно оглянути ще до сутінків.

Повернувшись додому, зніміть з себе весь одяг, прийміть душ, огляньте себе на випадок непоміченого кліща. Не забудьте оглянути та струхнути одежу за межами приміщення. Якщо разом з Вами на природі перебував і Ваш пес – його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання. Уберегти себе та свого улюбленця від кліщів можна за допомогою  репелентів (засоби, що відлякують кліщів), які є у вільному продажу в аптеках.

Важливою та необхідною частиною комплексу профілактики кліщового бореліозу є неспецифічна профілактика, спрямована на винищення кліщів-переносників в природних біотопах та індивідуальний захист людей від їх нападу та укусів. Рекомендовано використання акарицидів в період активності кліщів на обмежених територіях, оптимально, в місцях скупчення великої кількості людей – у оздоровчих закладах, заміських та дачних селищах, садівництвах, будівельних та промислових майданчиках. При цьому доцільно використовувати відносно нестійкі пестициди з періодом розпаду 1,5 – 2 міс. і з гострою акарицидною дією. Для суттєвого зниження чисельності кліщів можна апробувати цілий ряд пестицидів, що виробляються промисловістю багатьох країн, з груп піретроїдів, фосфорорганіки або карбаматів, які є дозволеними до застосування на території України та пройшли відповідну реєстрацію.