В Києві відбулась йога на свіжому повітрі «Дихай вільно у світі без тютюну»

30 травняв Києві за участі в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та глави бюро ВООЗ в Україні доктора Ярно Хабіхт відбуласяйога на свіжому повітрі «Дихай вільно у світі без тютюну», присвячена  Всесвітньому дню без тютюну, який відзначається щороку 31 травня. Організатори події – громадська організація “Життя”, Центр громадського здоров’я МОЗ України та Всесвітня організація охорони здоров’я. Партнери заходу – Міністерство охорони здоров’я України та Avatar Yoga Fest.

У заході взяли участь понад 250 учасників, лідери думок, лікарі та активні українці, які закликали до здорового способу життя у світі, вільному від тютюну. Майстер Аштанга йоги Тетяна Лимар розповіла учасникам про правильне дихання як один із способів профілактики багатьох захворювань легень та бронхів.

«Щорічно глобальна тютюнова епідемія забирає з життя понад 8 мільйонів осіб, з яких близько 900 000 не є курцями і вмирають через хвороби, які викликані вторинним тютюновим димом. В Україні ж від куріння помирає 85 тисяч осіб щороку, а 7,2 мільйона дорослих в Україні є щоденними курцями. Але важливо усвідомлювати, що всі ці смерті можна попередити, якщо припини вживати тютюн. Іншою загрозою для України є те, що 15% дітей 13-15 років вживають тютюнові вироби. Тому Центр громадського здоров’я разом з ГО «Життя» докладають зусиль, щоб протидіяти тютюновій епідемії шляхом попередження вживання тютюну серед дітей і молоді»,– зазначив Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України, співорганізатор заходу.

За словамивиконувача обов’язків міністра охорони здоров’я України  доктора Уляни Супрун: «Ми можемо формувати політику, створювати сприятливі умови, щоб люди кидали курити, писати і розповідати, що це шкідливо та вбиває. Але без особистого бажання кинути — жоден закон чи “страшилки” про куріння не будуть діяти. Держава лише може сприяти здоровому вибору. Кожен з нас відповідальний за своє здоров’я і за те, чим і як він дихає. Важливо не боятися спробувати відмовитися від куріння, знайти здорову альтернативу цій залежності та берегти себе».

«Цьогорічною темою дня без тютюну є здоров’я легень.За даними ВООЗ, щороку у світі помирає вісім мільйонів людей внаслідок активного та пасивного куріння. 40% цих смертей – від легеневих хвороб: хронічних респіраторних захворювань; раку легень, бронхів, трахеї; респіраторних інфекцій, туберкульозу»,– зазначив доктор Ярно Хабіхт, глава бюро ВООЗ в Україні.

«Громадська організація «Життя» традиційно до Всесвітнього дня без тютюну в кінці травня проводить масовий захід, щоб нагадати про негативний вплив тютюну на здоров’я та популяризувати фізичну активність. Цього року до наших активностейприєдналося 10міст України – так, 30-31 травня відбудеться йога в Києві, Луцьку, Житомирі, Сумах, Кіровограді, Рівному, Львові, Херсоні, Вінниці та Полтаві. Вкотре ми бачимо, що українці прагнуть вести здоровий спосіб життя, адже розуміють, що куріння – це не свідомий вибір людини, а смертельна залежність, яка нав’язується з дитинства»,– наголосила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО “Життя”.

Більш ніж 90%випадків смертей від раку легень у чоловіків в Україні спричинені саме курінням. В одночас відмова від куріння знижує ризик розвитку легеневих захворювань. Так, через 10 років після відмови від куріння ймовірність захворіти на рак легень знижуєтеся удвічі. Поради, як успішно кинути курити, можна отримати на сайті http://stopsmoking.org.ua.

Інформація з сайту ЦГЗ МОЗ України

https://phc.org.ua/news/v-kievi-vidbulasya-yoga-na-svizhomu-povitri-dikhay-vilno-u-sviti-bez-tyutyunu