Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Традиційно Україна, як і увесь світ, 5 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.

Охорона навколишнього природного середовища – це система державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонічну взаємодію суспільства і природи, збереження і відтворення природних ресурсів та діючих екологічних співтовариств в ім’я  теперішніх  і майбутніх поколінь. Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації.

Генеральна Асамблея ООН у  1972 році оголосила 5 червня Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища. Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення 2200 діячів науки і культури із 23 країн світу до Генерального секретаря ООН. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, яка загрожує йому у зв’язку із забрудненням навколишнього середовища. “Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами”, – так було поставлене питання в цьому зверненні.

Відзначення цього дня кожного року допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля і підкреслює гостру необхідність у зміні відношення людини до раціонального використання та відтворення природних ресурсів.

Всесвітній день охорони навколишнього середовища відзначається по-різному, у тому числі вуличними мітингами, парадами велосипедистів, “зеленими” концертами, конкурсами творів і плакатів у школах, посадкою дерев, кампаніями по утилізації відходів і прибиранням територій. Цей день є прекрасною нагодою зробити хоча б один крок до покращення стану довкілля. Кожен для себе повинен знайти його сам. Дехто відмовиться в цей день від поїздки транспортом, хтось посадить дерево, а інший прибере сміття у своєму дворі.

Пам’ятаймо, що лише разом ми зможемо зробити довкілля чистішим, адже наше майбутнє залежить саме від нас!