Профілактика тропічних хвороб. Поради туристам

Наступило літо – пора відпусток, мандрів та туристичних подорожей. Наші співвітчизники віддають перевагу відпочинку в країнах тропічного та субтропічного клімату, адже там справжні незабутні враження.

Міжнародний туризм є прогресивним явищем, разом з тим, він зумовлює цілу низку проблем і в першу чергу, проблему профілактики тропічних інфекційних захворювань.

Тропічні інфекції – це група інфекційних захворювання, які зустрічаються переважно в тропічних та субтропічних районах (територія Африки, Південної та Південно – Східної Азії, більша частина Латинської Америки, Океанія, Північна Австралія) або зустрічаються лише там та залежать від специфіки природно – кліматичних та соціальних умов, які притаманні більшості жарких країн.

До групи тропічних інфекцій входять: тропічні протозойні інвазій (лейшманіоз, амебіаз, малярія), тропічні гельмінтози (онхоцеркоз, шистосомоз, вухереріоз), тропічні мікози (міцетома, п’єдра, черепітчатий лишай), вірусні геморагічні лихоманки (жовта гарячка, лихоманки Ебола, Марбург, Ласса, Західного Нілу), тропічні бактеріальні інфекції (беджель, пінта, фрамбезія) та ін..

Крім того, на здоров’я населення тропіків впливають фактори природного середовища (високі температури, вода, сонячна радіація) та соціально – економічні умови.

Тому, при плануванні туристичних подорожей, громадянам необхідно поцікавитися які інфекційні хвороби реєструються на території країни перебування, дізнатися про кліматичні умови, культурні, етнічні, харчові традиції країни, звичаї місцевого населення, стан навколишнього природного середовища, санітарну та епідемічну обстановку та необхідність проведення запобіжних чи попереджувальних заходів (профілактичних щеплень, індивідуальної хіміопрофілактики, тощо). Приміром, щоб уникнути можливих перешкод при виїзді в країни ендемічні з жовтої гарячки, туристам необхідно обов’язково мати сертифікат міжнародного зразка про щеплення. а особам, які виїжджають в ендемічні з малярії країни – провести індивідуальну хіміопрофілактику.

Під час перебування у тропічних країнах не зайве буде потурбуватися про особистий захист від нападу комах, особливо комарів, так як вони здатні переносити безліч інфекційних захворювань.

Оскільки в тропічних країнах вода відіграє ключову роль у розповсюдженні тропічних захворювань, існує значний ризик зараження холерою, черевним тифом, лептоспірозом, вірусними гепатитами, шистосомозом та ін..

Крім того, особам, які мають хронічні захворювання чи перенесений інфаркт або інсульт, слід неодмінно звернутися до лікаря, аби отримати консультацію щодо можливого перебування у країнах, де клімат істотно відрізняється від звичного.

Пам’ятайте! Після подорожі, при зверненні до лікаря з приводу будь-якого захворювання, обов’язково повідомте про перебування у зарубіжній країні. Це може допомогти своєчасно діагностувати захворювання та призначити відповідне лікування, а іноді – зберегти життя.