Профілактика ентеровірусних інфекцій

Ентеровірусні інфекції – це група гострих інфекційних захворювань, збудниками яких є понад 100 серологічних типів ентеровірусів. Захворювання характеризуються лихоманкою і поліморфізмом клінічних симптомів, обумовлених ураженням центральної нервової системи, серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, м’язової системи, легенів, печінки, нирок і інших органів.

Ентеровіруси здатні до тривалого виживання в об’єктах довкілля (стічних водах, плавальних басейнах, відкритих водоймах, предметах побуту, продуктах харчування). Зростає ризик захворіти у теплу пору року, в період активного відпочинку на природі, мандрівок та подорожей, купанні у відкритих водоймах.

Людина може заразитися при контакті з хворою людиною або носієм, при вживанні забрудненої їжі або води. Передача ентеровірусів відбувається і повітряно-крапельним шляхом.

Перші симптоми захворювання з’являються через 2 – 7 днів після зараження: підвищення температури тіла до 38-40°С, головний біль, болі в м’язах, запаморочення і загальна слабкість. Найчастіше хворіють діти від 3 до 10 років.

Захворювання може протікати у вигляді респіраторної інфекції, ангіни, серозного менінгіту, міокардиту, менінгоенцефаліту, вірусного енцефаліту, мієліту, кон’юнктивіту, увеїту та кишкової інфекції.

Щоб запобігти інфікуванню ентеровірусною інфекцією, необхідно:

  • дотримуватись правил особистої гігієни, а саме ретельно мити руки з милом, особливо перед вживанням їжі, після відвідування громадських місць, туалету;
  • при кашлі і чханні прикривати ніс і рот одноразовими серветками і викидати їх після використання, після чого вимити руки або обробити їх вологою серветкою;
  • робити регулярне вологе прибирання та провітрювання приміщень;
  • для пиття та приготування їжі використовувати гарантовано безпечну воду та напої (кип’ячену воду, напої та воду у фабричній упаковці);
  • дотримуватись правил обробки, зберігання, приготування та вживання харчових продуктів, зокрема, фруктів і овочів;
  • мити кухонний посуд гарячою водою з використанням миючих засобів;
  • використовувати окремий інвентар (ножі, дошки) для сирих і готових продуктів;
  • при купанні у басейнах і водоймах уникати потрапляння води у рот, купатись винятково у відведених для цього місцях;
  • обмежувати контакти з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Пам’ятайте! Дотримання цих нескладних правил у побуті надійно захистить Вас від ентеровірусних инфекцій. Якщо ж захворювання не вдалося уникнути, то не потрібно займатися самолікуванням. При перших симптомах хвороби, особливо у дітей, необхідно своєчасно ізолювати хворого та звернутися до лікаря. Це дасть можливість своєчасно встановити діагноз та отримати лікування.